Учeници на екскурзия в близост до израелски крайбрежен град се

...
Учeници на екскурзия в близост до израелски крайбрежен град се
Коментари Харесай

Амулет на повече от 3000 години е намерен в Израел


Учeници на екскурзия наоколо до израелски крайбрежен град се натъкнаха на талисман с форма на скарабей, който е на повече от 3000 години, заяви Българска телеграфна агенция. 

" Обикаляхме в близост, когато видях нещо, което приличаше на дребна играчка на земята ", описа Гилад Щерн от Израелската работа по антиките, който управлява екскурзията до Азор. " Вътрешен глас ми сподели: " Вдигни го и го обърни ".

Докато преглеждат камъка с формата на бръмбар, той и групата осмокласници схващат, че са разкрили нещо с историческо значение. " Беше скарабей с ясно изображение, фантазията на всеки фен археолог ", сподели Щерн.

Скарабеят е тип талисман във формата на бръмбар, който произлиза от Древен Египет. Първоначално е бил употребен като щемпел, преди да стане знак на отбрана и амулет за шанс.

Според Службата по антиките рядката находка датира от късната бронзова ера - 1500-1000 година прочие н. е., и е със синьо-зелено покритие. Това го трансформира в знак на власт и публично състояние, може да бъде носен на огърлица или върху пръстен.

Изобразената сцена евентуално съставлява овластяване на локален представител - изображение на изправена фигура с вдигната ръка над втори човек, който е седнал.

" Тази сцена главно отразява геополитическата действителност, преобладаваща през късната бронзова ера, когато локалните владетели са живели под египетска политическа и културна надмощие ", изяснява Амир Голани, специалист по бронзовата ера в службата. Според него амулетът е бил изтърван или даже съзнателно заровен на това място преди три хилядолетия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР