Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова

...
Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова
Коментари Харесай

Централен Белград е блокиран от протестиращи, РИК отхвърли искането за касиране на изборите

Ученици, гимназисти и студенти, обединени към самодейността " Борба ", не престават 24-часова обсада пред Министерството на държавната администрация и локалното самоуправление в Белград, с цел да изразят недоволството си от режима на Александър Вучич, съобщи БГНЕС.

Студентите разпънаха палатков лагер. Някои от тях свирят на китари, други четат книги. Протестиращите желаят достъп до изборните описи, с цел да стартира следствието на фалшификациите по време на изборите на 17 декември, в това число за проведено транспортиране на гласоподаватели " фантоми " от Република Сръбска и Северно Косово, които да гласоподават на изборите в Белград.

За повторно в границите на една седмица студенти блокират част от централните улици на сръбската столица, с цел да изразят недоволството си.

Този път блокадата, която стартира от 12:00 локално време (13:00 ч. българско) ще продължи 24 часа, а уредниците получиха поддръжка от страна на редица организации и някои публични персони.

" Целта на днешните блокади, както и на предходните, е да приказваме с хората, да ги съживим и да ги осведомяваме за казуса в целия този избирателен развой ", съобщи Иван Биелич, деятел и един от уредниците на блокадите.

Блокадата се организира на място, което е наоколо до Центъра за незабавна помощ, заради което студентите оповестиха, че ще оставят междинната лента свободна, с цел да могат колите за спешна помощ да минават обикновено, което беше съпроводено с овации от събралото се голям брой.

" Не живеем в демократична страна. Имаме право на избори, които се организират в сходство със закона, само че казусът не е подобен. Ние сме тук, с цел да променим нещата към по-добро, не желаеме да живеем в страна, ръководена от хора, които се грижат единствено за личните си ползи ", сподели Кристина Йованович, участничка в блокадите и студентка във Филологическия факултет.

Инициативата " Проглас ", която сплотява публични фигури от разнообразни области, разгласи огромен протест на следващия ден, 30 декември, в Белград. Хората от днешния палатков лагер ще се причислят към огромната проява след 12:00ч. локално време. Адвокатът Божа Прелевич ще изнесе обществена лекция за това " какво се случва, в случай че ни арестуват. "

По-рано студентите блокираха офисите, електронните пощи и телефоните на Министерството на държавната администрация, както и този на министър Александър Мартинович от ръководещата " Сръбска прогресивна партия ", на чийто телефонен номер настойчиво започнаха да звънят.

Припомняме, че интернационалните наблюдаващи показаха в отчетите си доста съществени нарушавания в изборния ден, само че сръбският президент Александър Вучич съобщи, че тези избори са били " най-чистите и обективни до момента ". Заради нарушаванията членове на опозицията започнаха гладна стачка Те упорстват за отменяне на изборите в Сърбия поради кражбата на вота, в която упрекват Вучич.

Протестите започнаха в деня след вота и бяха най-вече спокойни до 24 декември, когато стачкуващи се пробваха да нахлуят в Скупщината на Белград. Те счупиха входната врата на историческата постройка в центъра на Белград и прозорци, а полицията отговори със сълзотворен газ и арести. Повече от 30 души бяха задържани, а против групата се води следствие. Опозицията твърди, че случилото се е осъществено от провокатори, финансирани от Вучич и съдружниците му.

Президентът и министър председателят Ана Бърнабич в това време благодариха на сръбските служби, че са предизвестили Белград по отношение на " протеста на опозицията ".

Републиканската изборна комисия отхвърли петицията на обединението " Сърбия против насилието " с искане за отменяне на изборите с обяснението, че гореспоменатата коалиция на градските избори в Белград " няма право да подава петиция до РИК ".

Заместник-председателят на Републиканската изборна комисия Марко Янкович сподели, че упълномощените представители на изборната листа на " Сърбия против насилието " са подали петицията до Градската изборна комисия на Белград (ГИК), която съобщи, че въпросът не е в нейната пълномощия и го препрати към РИК.

„ В документа се желае отменяне на резултатите от всички пунктове в границите на юрисдикцията на комисията въз основа на обстоятелството, че изборите са извършени в атмосфера на жестоко нарушаване на разпоредбите и че целият избирателен развой е противозаконен “, сподели Янкович.

Той добави, че обединението „ Сърбия против насилието “ е обжалвала пред Върховния съд в Белград, който е отхвърлил жалбата като неоснователна и повторил, че Градската изборна комисия в Белград няма пълномощия по въпроса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР