Учените вярват, че ХИВ след лечение просто ще остане в

...
Учените вярват, че ХИВ след лечение просто ще остане в
Коментари Харесай

ХИВ болестта тайно продължава да се съпротивлява на лечението

Учените имат вяра, че ХИВ след лекуване просто ще остане в човешкото тяло в латентно и пасивно положение. Това положение на вируса предвижда неговата сигурност за нас и нашето тяло. Нови изследвания обаче демонстрираха, че това не е напълно по този начин и " спящият " вирус наподобява няма да бъде неактивен и да се съобщи по какъвто и да е график, написа ScienceAlert.

Учените знаят, че даже след лекуване, ХИВ може да остави копия на своето ДНК в клетките, като се крие от нашата имунна система. Две скорошни изследвания направиха допустимо да се направи още една стъпка към разбирането на този факт. В изследванията е посочено, че даже когато човек е на лекуване за надзор на ХИВ, дребни останки от генетичния материал на вируса към момента остават в имунните кафези.

Изненадващото и плашещо е, че даже в случай че тези останки не са рискови сами по себе си, те отново могат да причинят проблеми. Изследователите считат, че тези останки могат да изтощят имунната система с течение на времето.

Даниел Кауфман, академик, взел участие в едно от изследванията, разказва добре този феномен. Според него по-голямата част от вируса, останал в тялото, не може да се възпроизвежда като естествения ХИВ, само че не е изцяло въздържан. Все още създава някакъв вирусен материал. С други думи, ХИВ може да е по-активен, в сравнение с смятахме преди, даже при хора, които са били лекувани и потискали болестта.

Когато човек се лекува за ХИВ, постоянно му се предписват антиретровирусни медикаменти. Считайте тези медикаменти за тип хапче за сън за вируса. Те предотвратяват размножаването на ХИВ в избрани имунни кафези, което прави вируса по-малко деен и на практика неоткриваем при кръвни проби. Тези медикаменти обаче не освобождават тялото от всички следи от вируса и тъкмо това е изследвано в тези изследвания.

В едно от изследванията, когато е взета кръв от 18 мъже, подложени на лекуване за ХИВ, е открито, че 14 от тях към момента имат останки от вируса на ХИВ в телата си. Освен това в някои случаи тези останки не престават да създават вирусни протеини. Важно наблюдаване е, че колкото повече останки от вируса има в тялото, толкоз по-силен е имунният отговор на тялото към него.

Сега може би се чудите дали е положително или неприятно, че имунната система продължава интензивно да се бори с тези останки. Изследователите, не е изненадващо, задават същия въпрос. От една страна, може да помогне на имунната система да бъде нащрек. От друга страна, тя може да се преумори, което води до други здравословни проблеми, като инфектиране. Това може да изясни за какво някои хора, получаващи лекуване за ХИВ, развиват здравословни проблеми като сърдечни болести и чупливи кости.

Друго проучване удостоверява тези констатации, което допуска, че остатъците от вируса могат да попречат на растежа на избрани имунни кафези, които играят сериозна роля в битката с HIV инфекцията.

Резултатите от двете изследвания допускат едно нещо: разбирането и елиминирането на тези останки от ХИВ може да се трансформира в основен фактор в бъдещото пълноценно лекуване на ХИВ инфекцията. Въпреки че главната цел остава намирането на лек за ХИВ, вниманието към тези останки може да обезпечи по-добро качество на живот на хората, живеещи с вируса, и да им разреши да живеят до цялостното изцеление.

Въпреки че е реализиран забележителен прогрес в лекуването на HIV инфекцията, тези резултати ни припомнят, че има доста повече за схващане и превъзмогване. Това е увещание за упоритостта и безкомпромисната природа на вируса и нуждата от непрекъснати проучвания и нововъведения от наша страна.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Unsplash
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР