Учените все още трябва да докажат дали витамин D може

...
Учените все още трябва да докажат дали витамин D може
Коментари Харесай

Витамин D забавя развитието на диабета

Учените към момента би трябвало да потвърдят дали витамин D може да лекува или да забави развиването на диабет вид 2. Ново изследване на хора, които неотдавна са получили тази диагноза или са изложени на риск от развиване на заболяването, заключава, че витаминът може да бъде потребен, написа на сайтът medicalnewstoday.com, представен от zdrave.to.

Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, диабет вид 2 и предиабетът засягат повече от 100 милиона души в Съединени американски щати. Предиабетът е положение, при което равнищата на кръвната захар са по-високи от естествените, което усилва риска от развиване на диабет. В Съединени американски щати почти 40% от възрастните хора са с дефицит на витамин D.

Ранни изследвания откриват връзка сред ниските равнища на витамин D и диабет вид 2. Например, проучване от 2010 година открило, че по-ниските равнища на витамин D са свързани с понижената инсулинова сензитивност.

При диабет вид 2 клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулина. Следователно той не може да управлява равнищата на кръвната захар толкоз дейно.

Поглед по-надълбоко

Предишно изследване измежду хора с недостиг на витамин D и диабет заключило, че добавките с витамин D не усъвършенстват чувствителността към инсулин. Попълването с огромна доза витамин D-3 при хора с диабет вид 2 и дефицит на витамин D не трансформирало инсулиновата сензитивност или инсулиновата секреция.

Други откриватели също стигнали до сходни изводи. Въпреки това, доста от тези ранни изследвания са фокусирани върху хора, които са имали диабет отдавна, само че нямат дефицит на витамин D. Много от изследванията се провеждали единствено за няколко седмици.

В последното изследване учените се интересували най-вече от измерването на инсулиновата сензитивност, само че те също по този начин следили и за други фактори - в това число секрецията на инсулин, функционалността на бета-клетки и кръвното налягане.

Проучването, извършено от екип в град Квебек, Канада, било с 96 участници. Нито един от тях не бил приемал медикаменти за диабет и добавки с витамин D през последните месеци.

Изследователите давали на половината от участниците 5000 интернационалните единици витамин D-3, всеки ден, в продължение на 6 месеца. Това е около 5-10 пъти по-висока от препоръчваната доза 

Те дали на другата половина на участниците плацебо, което изглеждало идентично с капсулите с витамин D-3. В края на 6-месечния развой откривателите още веднъж оценили участниците.

Те заключили: “Високата доза витамин D като добавка за 6 месеца доста усъвършенства периферната инсулинова сензитивност и бета-клетъчна функционалност при хора с висок риск от диабет или с неотдавна диагностициран диабет вид 2 ”. 

При участниците, които са изложени на риск от диабет, само че не са имали нарушена сензитивност към глюкоза, витамин D няма значение. 

Много изследвания не са разкрили разлика в инсулиновата сензитивност след банкет на витамин D. Авторите считат, че това може да се дължи на редица аргументи. Както беше упоменато нагоре, някои изследвания били по-кратки или са били с по-малко участници.

Друг фактор може да бъде методът, по който откривателите са оценили инсулиновата сензитивност. В последното изследване те са употребявали хиперинсулинемична евгликемична скоба. Като цяло това изследване е част от продължаващото проучване на ролята на витамин D при диабета.

Ще би трябвало да се изчакат резултатите от още проучвания, с цел да може да се удостовери или отхвърли, че прибавянето на витамин D може да помогне за понижаване на риска от диабет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР