Учените твърдят, че Земята е била засегната от интензивен и

...
Учените твърдят, че Земята е била засегната от интензивен и
Коментари Харесай

Земята е ударена от необичайна, интензивна енергия, която може да промени разбирането ни за Вселената

Учените настояват, че Земята е била наранена от натоварен и необикновен светлинен гърмеж, който може да промени визията ни за Вселената.

В края на предходната година учените видяха 50-секунден енергиен гърмеж, ориентиран към Земята, прочут като експлоадиране на гама-лъчи или GRB. Това е най-мощната детонация във Вселената. 

Изследователите незабавно започнаха да търсят последващото, което сходни гърмежи оставят след себе си, като тази забележима светлина е потребна за намиране на мястото, откъдето е пристигнал гърмежът.
Но вместо това тези откриватели разкрили нещо напълно друго. 
Взривът наподобява е пристигнал от килонова. Тези редки събития се случват единствено когато неутронна звезда се слее с различен доста стилен обект – или друга неутронна звезда, или черна дупка.

Изследването слага под въпрос разбирането ни за това от кое място идват такива дълготрайни GRB. Но то би могло да даде и трогателен метод да се отговори на други въпроси за Вселената. Като да вземем за пример от кое място идват най-тежките детайли, което към момента остава мистерия.
Галактиката, от която идва GRB, също е странна. 
Тя е млада и към момента образува звезди – тъкмо противоположното на единствената друга известна близка вселена, която е била хазаин на сходно събитие.

Това събитие не наподобява на нищо друго, което сме виждали до момента от дълго гама-избухване. Неговите гама-лъчи наподобяват на тези от експлоадиранията, подбудени от колапса на солидни звезди.

Всички други доказани сливания на неутронни звезди, които сме следили, са били съпроводени от експлоадирания с дълготрайност под две секунди. Имахме всички учредения да чакаме, че този 50-секунден GRB е основан от колапс на солидна звезда. Това събитие съставлява вълнуваща смяна на парадигмата в астрономията на гама-изригванията.
Джилиан Растинеджад от Северозападния университет, който управлява проучването.  Статията, описваща откритията, „ A kilonova following a long-duration gamma-ray burst at 350 Mpc “, е оповестена в списание Nature.
Избухването е видяно за първи път през декември 2021 година от обсерваторията на „ Нийл Герелс “ и галактическия телескоп за гама-лъчи „ Ферми “. Оттогава откривателите се пробват да категоризират детонацията и да схванат от кое място може да е пристигнала.

Наред с други открития, те демонстрираха, че едно събитие е произвело тежки детайли, които възлизат на почти 1000 пъти масата на нашата Земя. 
Това подсказва, че килоновите са главното място, където се създава злато във Вселената.
И защото галактиката, от която е пристигнал GRB, е относително близо, учените са съумели да я прегледат извънредно добре. Нещо повече, това може да помогне да се обяснят други гама-изригвания, които наподобява не се вписват в нашето схващане за това от кое място идват.

Това беше незабравим GRB. Не чакаме сливанията да не престават повече от към две секунди. По някакъв метод това обединение задвижваше бликам в продължение на съвсем цяла минута. Възможно е държанието да се изясни с дълготрайна неутронна звезда, само че не можем да изключим, че това, което видяхме, е неутронна звезда, раздрана от черна дупка.

Изучаването на повече такива събития ще ни помогне да определим кой е верният отговор, а подробната информация, която получихме от GRB 211211A, ще бъде скъпа за това пояснение.
Бенджамин Гомпертц, различен участник в проучването.

Коментирайте публикацията в нашите. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във, и ни последвайте в и или изтеглете приложението на Kaldata.com за, и!
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР