Учените ще продължат да търсят живот на Марс, но ще

...
Учените ще продължат да търсят живот на Марс, но ще
Коментари Харесай

Пресъхнали извори на Марс може да крият форми на живот

Учените ще продължат да търсят живот на Марс, само че ще сменят мястото на проучванията си, защото отсега нататък вниманието им ще е ориентирано към пресъхнали хидротермални извори на Червената планета, заяви Българска телеграфна агенция.

Досегашните им търсения бяха съсредоточени по повърхността на пресъхнали езера, до момента в който в този момент се допуска, че ще се търсят вкаменелости или действителен живот край пресъхнали преди доста години хидротермални извори.

Макар в коритата на пресъхнали езера на Земята да има доста вкаменелости от разнообразни форми на флората и фауната, е допустимо нещата на Червената планета да са напълно разнообразни. Причината за това е, че на нашата планета доминира фотосинтетична дейна биомаса през последните над 2,5 милиарда години. Същевременно е допустимо Червената планета в разстояние на повече от 1 милиард години да е била замръзнала пустиня, бомбардирана от слънчева и галактическа радиация. Затова методът към Марс би трябвало да е друг спрямо оня, който е дал положителни резултати на Земята.

Възможно е на марсианската повърхнина да не е имало основан върху фотосинтеза живот, само че някои типове бактерии да са живели на дъното на марсиански водоеми, покрай места с хидротермални извори. Въпросните хидротермални извори от дълго време са пресъхнали, само че край тях може да са се съхранили вкаменелости, които да дадат отговор на въпроса дали в миналото е имало живот на Червената планета.

Един от инструментите за търсене на живот ще е марсиански проучвателен модул по плана "ЕкзоМарс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР