Учените се сдобиха с важна информация за историята на Марс

...
Учените се сдобиха с важна информация за историята на Марс
Коментари Харесай

Живот на Марс? НАСА откри доказателства за разнообразни органични съединения

Учените се снабдиха с значима информация за историята на Марс и капацитета да поддържа живот
Ново изследване, което употребява данни от марсохода Perseverance (Упоритост - б.а.) на НАСА, откри евентуални доказателства за съществуването на органични молекули на Марс в кратера Джезеро, заяви сп. Nature. 

В проучването е употребена нова техника с инструмента SHERLOC за намиране на признаци на живот от предишното, което поставя началото на бъдещи проучвания за извънземен живот.

Учените от дълго време се вълнуват от опцията да открият органически въглерод на Марс, и въпреки че предходни задачи са дали скъпи сведения за планетата, най-новите показват доказателства, които способстват за разбирането ѝ.

Откритията демонстрират съществуването на по-сложен органически геохимичен цикъл на Марс, в сравнение с се предполагаше до момента, като се позволява съществуването на няколко обособени залежи на евентуални органични съединения.

Забележително е, че при проучването са открити сигнали, съответстващи на молекули, свързани с водни процеси, което демонстрира, че водата може да е играла основна роля в разнообразния набор от органични субстанции на Марс. Ключовите детайли, нужни за живот, може да са се запазили на Марс за по-дълъг интервал от време, в сравнение с се смяташе до момента.

Ейми Уилямс, специалист по органична геохимия, е в основата на търсенето на съставните детайли на живота на Марс, като е част от задачата Perseverance. Уилямс има за цел да търси обитаеми среди и евентуални субстанции, които са нужни за живот, както и да откри доказателства за подобен в предишното на Марс.

Пробите от Perseverance ще бъдат изпратени назад на Земята от бъдещи задачи, само че това ще бъде комплициран развой, който ще отнеме 10 или повече години.

" Потенциалното разкриване на няколко типа органически въглерод на Марс има значение за разбирането на въглеродния цикъл там и опцията на планетата да бъде дом за живот ", споделя Уилямс.

Органичните субстанции не постоянно са свързани с живота. Геоложките процеси и химичните реакции също могат да образуват органични молекули. Предполага се, че евентуалните марсиански органични субстанции е допустимо да произлизат от тях. Уилямс и екипът от учени ще работят за по-нататъшно изследване на източника на тези молекули.

Досега органически въглерод е откриван единствено от два марсохода - Phoenix и Curiosity, посредством потребление на усъвършенствани техники като разбор на еволюирали газове и газова хроматография-масспектрометрия. Новото проучване вкарва друга техника, която също евентуално разпознава елементарни органични съединения на Марс.

Кратерът Джезеро е доста евентуално да е бил обитаем в предишното. Като античен езерен басейн той съдържа редица минерали, в това число карбонати, глини и сулфати. Те имат капацитета да запазят органични материали и вероятни признаци на античен живот.

" Първоначално не чакахме да открием тези органични признаци в дъното на кратера Джезеро ", споделя Уилямс, " само че в този момент тяхното многообразие и систематизиране в другите елементи на дъното на кратера допуска друга орис на въглерода в тези среди ".

Учените използваха първия по рода си инструмент, наименуван Сканиране на обитаеми среди с Раман и Луминесценция за органични субстанции и химикали (SHERLOC), с цел да картографират разпределението на органични молекули и минерали върху скалните повърхности. SHERLOC употребява дълбока ултравиолетова Раманова и флуоресцентна спектроскопия, с цел да мери по едно и също време слабото Раманово разпръскване и мощните флуоресцентни излъчвания, предоставяйки значима информация за органичния състав на Марс.

Откритията бележат забележителна стъпка напред в проучването на Червената планета, като поставят основите на бъдещи проучвания на опцията за живот отвън Земята.

" Това е вълнуващо време за планетарната просвета! ", споделя в умозаключение Уилямс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР