Учените се опасяват от пандемия, предизвикана от нов щам свински

...
Учените се опасяват от пандемия, предизвикана от нов щам свински
Коментари Харесай

Учените се опасяват от пандемия на нов щам свински грип

Учените се притесняват от пандемия, провокирана от нов вариант свински грип – EAH1N1, открит главно в азиатски страни. Този вирус е кадърен да се популяризира измежду хората по въздушно-капков път, оповестява US News.

Изследването е извършено от китайски и японски учени. Те са прегледали повече от 30 000 прасета в Китай и най-разпространен от изолираните варианти се оказал EAH1N1.

Този вирус циркулира измежду животните от 1979 година и съгласно експертите към този момент е минало задоволително време, с цел да е съумял да мутира и придобие дарба да предизвика зараза измежду хората.

Китай се явява най-големият производител на свинско месо, по тази причина тук вирусът може да се популяризира доста бързо. Независимо че към този момент съществуват ваксини за профилактика на свинския грип, в тази страна те не се ползват необятно.

Засега проучвания са провеждани единствено върху животни. Но създателите на публикацията, оповестена в сп. PNAS, акцентират: „ За да се предотврати предаването на този вариант на индивида, е належащо да се работи неотложно. “

Поредната зараза от свински грип H1N1 през 2009 година бързо закупи мащабите на пандемия. За една година тогава починаха повече от 12 000 по целия свят.

В момента сезонните ваксини против грип са неефективни против EAH1N1 и в случай че този вариант се популяризира, множеството хора няма да бъдат предпазени. Природни антитела към него имат към 13% от зрялото население.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР