Учените се надяват да приложат метода си и към други

...
Учените се надяват да приложат метода си и към други
Коментари Харесай

Учени подмладиха човешки кожни клетки с 30 години

Учените се надяват да приложат метода си и към други тъкани на човешкото тяло

Експериментът е извършен с кожни кафези от 53 годишна жена, които след съответната процедура са посочили държание като на кафези от 23 годишна. Технологията е създадена въз основата на техниките, употребявани при основаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Методиката се създава с две еднообразно значими цели: първо, да се основат лечения, които да поддържат хората по-здрави до дълбока напреднала възраст, и второ - да се разработят лекувания за свързани с възрастта болести – диабет, сърдечносъдови и неврологични болести.

Ръководителят на екипа, проф. Волф Рейк от Babraham Institute в Кеймбридж, сподели пред Военновъздушни сили News: „ Мечтаем за това. Тези доста постоянно срещани заболявания се утежняват с възрастта и е необикновено вълнуващо да мислим по какъв начин можем да помогнем на хората в тези процеси “. Проф. Рейк разяснява, че технологията към момента е в доста ранен стадий и изисква. превъзмогването на няколко научни казуса, преди опитите да се пренесат от лабораторията в клинични условия.

Техниката, с която през 90-те години на предишния век беше основана овцата Доли, е създадена в института Roslin, Единбург, само че животното-клонинг в действителност е по този начин да се каже непряк резултат. Целта на учените в действителност беше основаването на човешки ембрионални стволови кафези, които в подобаваща среда да се развият в разнообразни тъканни кафези – мускулни, хрущялни или нервни, с цел да може с тях да се подменят износени елементи от човешкото тяло – методология която към момента се ползва доста лимитирано за лекуване.

През 2006 проф. Яманака, от университета в Киото доразвива метода, създавайки техника, наречена IPS. При нея възрастни кафези се третират 50 дни с химични фактори, които провокират генетични промени и преобразуват клетките в стволови..

Точно тази IPS техника е употребявал и екипът на проф. Рейк, само че проследявайки стадиите на отнасяне на 53-годишните кафези, учените с изненада открили, че на 12-ия ден клетките реагират като 23-годишни.

Едно от трудностите, пред новата технология е възстановяване на метода IPS, защото при него съществува риск от насърчаване на ракови болести. Но проф. Рейк е убеден, че откакто екипът му потвърди, че подмладяването на кафези е допустимо, ще намерят и различен, безвреден способ за използване на процеса.

„ Дългосрочната цел е да се удължи продължителността на човешкото здраве, до момента в който остаряваме “ сподели той. Според него първите приложения ще бъдат медикаменти за подмладяване на кожата при възрастни хора в елементи от тялото, където кожата е била изрязана или изгорена, като метод за по-бързо укрепване на рани.

Екипът му към този момент е открил, че подмладените кожни кафези реагират по-бързо в среда, симулираща лекуване рани. Учените имат известни доказателства и за признаци на подмладяване в панкреаса на генетично модифицирани мишки, което е забавно с капацитета си за битка с диабета, счита проф. Рейк.

Следващата стъпка е да се види дали технологията ще работи върху други тъкани като мускули, черен дроб, кръвни и изключително имунни кафези, чиито функционалности с възрастта мощно понижават. Големият въпрос обаче е дали методът е път към регенерация на цялото тяло, един тип балсам на младостта или хапче срещу стареене. Проф. Рейк сподели, че концепцията към този момент не звучи толкоз пресилено.

Разбира се, откриването на химични фактори, които да се ползват без риск за пациента, не е толкоз елементарен развой, а е допустимо и клетките на всеки вид тъкани да изискват друг химичен състав. Въпросите са доста, пътят напред е дълъг, само че направената стъпка е голяма – въпреки всичко концепцията за подмладяване даже единствено на кожата е една сбъдната фантазия. Резултатите от работата на научния екип от Кеймбридж са оповестени в сп. eLife, написа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР