Учените създадоха най-малката батерия в света, по-малка от зрънце сол(илюстрация:

...
Коментари Харесай

Германски учени създадоха най-малката батерия


Учените сътвориха най-малката батерия в света, по-малка от зрънце сол
(илюстрация: TU Chemnitz/Leibniz IFW Dresden)

Немски учени от Технологичния университет в Кемниц създадоха технология, която прави допустимо основаването на най-малка та батерия в света. Тя може да се употребява за зареждане на дребни датчици, вградени в човешкото тяло.

Учените разказват основаването на микроскопичните акумулатори като развой на независимо сглобяване, заимстван от механизма на ролката. Затова назовават новата технология Swiss-Roll, заяви.

В своята разработка откривателите са въодушевени от сладкарските произведения, само че вместо тесто и конфитюр, те наслоили токови колектори и електродни ленти, направени от полимер, метал и диелектрични материали върху опъната плоча. След това натягането се освобождава и материалите се навиват един към различен, като одобряват структурата на ролка, образувайки „ цилиндрична самонавиваща се батерия ”.
още по темата
Така основаното устройство има размерите на зърно сол и повърхност под един квадратен милиметър. Минималната енергийна компактност е 100 микроватчаса на квадратен сантиметър.

Според откривателите, свойствата на батерията ѝ разрешават да се интегрира в дребни системи – като датчици, вградени в човешкото тяло. Те, от своя страна, могат да се употребяват за следене на равнищата на О2 в тъканите, следене на възобновяване след интервенция и наблюдаване на действието на жизненоважни органи.

Учените споделят, че тяхното откритие може да зарежда най-малките чипове в продължение на към 10 часа. Те имат вяра, че акумулаторните микробатерии биха намерили приложение също в роботизирани системи и свръхгъвкава електроника.

„ Тази технология към момента има голям капацитет за оптимизация и можем да чакаме доста по-мощни микробатерии в бъдеще ”, ръководителят на проучването професор Оливър Шмид.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР