Учените са свидетели на първите етапи от развитието на общ

...
Учените са свидетели на първите етапи от развитието на общ
Коментари Харесай

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Учените са очевидци на първите стадии от развиването на общ акцент в Антарктида измежду непрекъснато изменящото се население от учени, които прекарват месеци дружно в изследователските станции на изолирания континент. 

(Във видеото може да научите повече за: Учени откриха замърсяване с микропластмаса в Антарктида)

В Антарктида няма локално население или непрекъснати поданици, само че има преходна общественост от учени и спомагателен личен състав, които живеят там на ротационен принцип през част от годината. През летните месеци в Антарктида нормално живеят към 5 000 души, само че през зимата броят им понижава до едвам 1 000.

Въпреки че множеството учени са там, с цел да учат неща като климата и биоразнообразието, тази рискова среда на живот е основала идеалното петри за проучване на някои аспекти на човешкото държание, просвета и социолингвистика. 

През 2019 година екип от Мюнхенския университет " Лудвиг Максимилиан " изследва фонетичните промени в акцентите измежду 11 " зиморничави ", наети от Британското антарктическо проучване. Това включва осем души, родени и израснали в Англия (петима в южната част и трима в северната), един човек от северозападната част на Съединени американски щати, различен от Германия и най-после един исландец. 

В началото на изследването те записаха гласа си, след което направиха още четири повторни записа на почти шест седмични шпации. През това време те са работили в тясно съдействие, общували са между тях и са имали стеснен контакт с външния свят. 

По време на престоя откривателите забелязали обилни промени в техните акценти.

Една от главните промени беше по какъв начин изследваната група стартира да произнася думите си с по-дълги гласни. Освен това в групата се следят доказателства за езикови нововъведения. Към края на престоя си в Антарктида жителите произнасяли звуковете " у " - като тези, които се срещат в думите " поток " и " дискотека " - от предната част на устата си, а не от задната част на гърлото си.

Промените в акцента са едвам доловими, само че задоволително обилни, с цел да бъдат акустично измерени и даже предсказани посредством компютърен модел.

" Антарктическият акцент не се усеща като подобен - с цел да се трансформира в подобен, ще е належащо доста повече време - само че е акустично измерим " , споделя Джонатан Харингтън, създател на проучването и професор по фонетика и обработка на речта в Мюнхенския университет " Лудвиг-Максимилиан ", пред IFLScience.

" Това е най-много амалгама от някои аспекти на говорните акценти на зиморничавите преди да заминат за Антарктида, дружно с едно изобретение. Той е доста по-ембрионален от стандартните британски акценти, като се има поради, че е имал единствено малко време да се развие, а също и, несъмнено, тъй като е публикуван единствено измежду дребна група говорещи " , добави Харингтън

Както демонстрира това изследване, близкият контакт и изолацията основават идеални условия за бързото развиване на нов акцент. Изследването също по този начин демонстрира, че зимните поданици на Антарктида, всички от които са пристигнали на континента със собствен личен районен акцент, са почнали да си въздействат взаимно на речта и държанието, без значение дали са го знаели или не. Това на процедура е същото събитие, което трансформира британския акцент в американски (или австралийски, канадски и т.н.), въпреки и в доста по-малък и къс мащаб.

Възниква въпросът какви други нови акценти могат да се появят в отговор на въвеждането на хората в нова обществена среда. Един от сюжетите е евентуалното развиване на марсиански акцент. 

" Изследването демонстрира, че в случай че изолирате група от хора, те ще стартират да демонстрират началото на нов приказваме акцент, чиято форма зависи значително от акцентните характерности на говорещите, които са влезнали в сместа " , споделя Харингтън пред IFLScience.

" Бихме очаквали същото да се случи, в случай че в миналото астронавти се насочат на задача до Марс " , още споделя Харингтън.

Ако хората съумеят да пътуват до Червената планета и да основат колония на нейната прашна повърхнина, техният непосредствен контакт и изолираност евентуално доста бързо ще възпитат нов акцент. С течение на поколенията той би могъл да стане доста друг от земните акценти. След епохи може би даже ще се развие нов марсиански език.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР