Учените са стигнали до нов потенциален начин за лечение на

...
Учените са стигнали до нов потенциален начин за лечение на
Коментари Харесай

Наночастици и обикновена подправка убиват ракови клетки

Учените са стигнали до нов евентуален метод за лекуване на невробластома, най-често срещания тип рак при кърмачета, като го нападат с наночастици, натоварени със съставна част на  подправката куркума.

Куркума е по-често употребена за прибавяне на мирис към кърито, само че наличието на куркуминовия химикал дава преуспяващ напредък в тестванията за заличаване на туморните кафези на невробластома, резистентни към всички други медикаменти.

Ако учените съумеят да схванат по какъв начин да приспособяват метода към цялостно и безвредно лекуване, то би имало огромно преимущество заради обстоятелството, че ще е по-малко токсично и доста по-щадящо за пациентите, в сравнение с обичайните други възможности като химиотерапията – което е изключително значимо, когато става дума за дребни деца.

„ Високорисковият невробластом може да бъде резистентен на обичайна терапия и възможностите не са положителни “, споделя водещият откривател Тамара Дж. Уестморланд от Университета в Централна Флорида.

„ Това проучване показва нов способ за лекуване на този израстък без токсичността на нападателната терапия, която може да има и късни резултати върху здравето на пациента “.

Използването на куркумин за битка с рака не е нова концепция, само че е мъчно да се „ вкара “ химикалът в медикаментите, тъй като е едва разтворим и с неприятна непоклатимост. Наночастиците обаче биха могли да решат този проблем.

По време на проучването, наночастиците от цериев оксид, натоварени с куркумин и покрити с декстран, са посочили, че предизвикват „ забележителна “ клетъчна гибел в клетките на невробластома, като в същото време оказват малко въздействие върху здравите кафези – съвършената композиция за раково лекарство.

Освен това, наночастиците са по-ефективни против вида кафези, които нормално са най-резистентни към стандартните медикаменти, тези с амплификация на гена MYCN.

Тъй като невробластомът нормално е доста сложен за лекуване, това е обещаващо начало с тези пикантни наночастици. Този вид рак нормално се развива покрай бъбреците, като поразява по 700 души годишно единствено в Съединени американски щати, множеството от които са деца под 5 години.

Болестта е значително резистентна на противоракови медикаменти, само че също така  предизвиква здравословни проблеми даже след сполучливо лекуване, в това число загуба на слуха и други увреждания. Ракът постоянно се връща след лекуване.

Ако учените съумеят да разработят ефикасен метод за битка с невробластома посредством наночастици, това би било още едно доказателство за капацитета на лекуването на заболявания в най-малкия вероятен мащаб: към този момент е потвърдено, че наночастиците могат да оказват помощ за рестартиртирането на човешката имунна система, да вземем за пример при битка с рака.

Други скорошни проучвания демонстрират по какъв начин наночастиците могат по-добре да нападат тумори в мозъка, като проникват през кръвно-мозъчната мембранна преграда, както и да доближават до други места, до които стандартните медикаменти не могат да стигнат.

Следващата стъпка за откривателите зад последното изследване е да се види дали същите позитивни резултати могат да бъдат следени при тествания върху животни, както и при лабораторни проби.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР