Учените са се почувствали доста объркани, когато са открили черепа

...
Учените са се почувствали доста объркани, когато са открили черепа
Коментари Харесай

Изумително: Археолози откриха череп на 5000 години със следи от операция на мозъка

Учените са се почувствали много комплицирани, когато са разкрили черепа на 20-годишен мъж, отпреди пет хиляди години. След детайлно изследване на находката е открито, че младежът е претърпял мозъчна интервенция, оповестяват международните издания.

Удивително е, че през бронзовата ера към този момент са прибягвали до комплицирани хирургически интервенции, които са осъществявани благодарение на каменен „ скалпел “. Следите от трепанация могат да бъдат открити на фотографии на черепа, снимани в Крим, Русия, оповестяват международните издания.

Олеся Успенская, изследователка на археологията от каменната епоха, е разказала за три типа отпечатъци върху черепа, оставени от разнообразни каменни остриета. Това са продълговати линейни следи, които не са широки; дълбоки успоредни канали и следи, оставени от дебело острие.

В древността мозъчната интервенция може да е била осъществена за облекчение на мигрена, унищожаване на хематоми, лекуване на разнообразни пострадвания и епилепсия. Възможно е в предишното трепанацията да се е правила и по време на ритуали. Според някои източници, трепанацията също по този начин е пособия за смяна на характера на индивида.

Мария Доброволская от Лабораторията за контекстна антропология е декларирала, че даже в древността степента на оцеляване от такива интервенции е била на високо равнище. Много хора са минали сполучливо даже през няколко хирургични интервенции. За страдание 20-годишното момче е нямало шанс: той е умрял малко след интервенцията. Това се схваща от неналичието на следи от зарастване на раните.

Още в древността интензивно са се правили комплицирани интервенции и в множеството случаи всичко завършвало добре.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР