Учените са разработили кръвен тест за диагностициране на болестта на

...
Учените са разработили кръвен тест за диагностициране на болестта на
Коментари Харесай

Нов тип кръвен тест прави революция в ранното откриване на Алцхаймер

Учените са създали кръвен тест за диагностициране на заболяването на Алцхаймер, без да е належащо да се вършат скъпи проучвания на мозъка или мъчителна лумбална пункция, при която се взема проба от гръбначно-мозъчната течност. Ако бъде одобрен, пробата ще разреши по-бързо диагностициране на заболяването, което значи, че терапиите ще могат да стартират в доста по-ранен стадий на развиване, оповестява The Guardian, цитирайки проучване, оповестено в списание Brain.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция, само че диагностицирането ѝ продължава да бъде мъчно, изключително в по-ранните стадии на болестта. Основните употребявани сега способи са ориентирани към откриването на три маркера - анормални натрупвания на амилоиди и тау протеини, както и невродегенерация - мудна и прогресивна загуба на невронни кафези в избрани области на мозъка. Това може да се направи посредством композиция от мозъчна образна диагностика и разбор на гръбначно-мозъчна течност. Лумбалната пункция обаче е сериозна процедура и може да бъде мъчителна, а мозъчната диагностика е скъпа и лишава време.

Професор Томас Карикари от университета в Питсбърг, Пенсилвания, който взе участие в изследването, разяснява, че доста пациенти, даже в Съединени американски щати, нямат достъп до скенери, което се трансформира в главен проблем за диагностиката на Алцхаймер. Затова и създаването на благонадежден кръвен тест ще бъде значима стъпка напред.

" Кръвният тест е по-евтин, по-безопасен и по-лесен за използване и може да усъвършенства клиничната убеденост при диагностицирането на заболяването на Алцхаймер и подбора на участници за клинични изпитвания и наблюдаване на заболяването ", безапелационен е Карикари пред The Guardian.

Въпреки че актуалните кръвни проби могат тъкмо да открият отклонения в амилоидите и тау протеините, откриването на маркери за увреждане на нервните кафези, които са характерни за мозъка, е по-трудно. За да се оправят с това предизвикателство, Карикари и сътрудниците му от целия свят се концентрират върху създаването на кръвен тест въз основата на антитела, който да открива характерна форма на тау протеина, наречена мозъчен тау, която е характерна за заболяването на Алцхаймер.

Те го тестват при 600 пациенти в разнообразни стадии на болестта и откриват, че могат надеждно да разграничат заболяването на Алцхаймер от други невродегенеративни болести. Нивата на протеина също по този начин кореспондират с тежестта на амилоидните плаки и тау заплитанията в мозъчната тъкан на пациентите, умряли от Алцхаймер.

Следващата стъпка е пробата да бъде валидиран при по-широк кръг пациенти, в това число такива от разнообразни раси и етноси, както и при хора, които страдат от разнообразни стадии на загуба на паметта или други евентуални признаци на деменция.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР