Учените са разгадали една от най-големите загадки на квазарите -

...
Учените са разгадали една от най-големите загадки на квазарите -
Коментари Харесай

Астрономи разкриха 60-годишната космическа мистерия на квазарите

Учените са разгадали една от най-големите загадки на квазарите - най-ярките и мощни обекти във Вселената, откривайки, че те се „ възпламеняват “ при конфликт на галактики.

Открити за първи път преди 60 години, квазарите могат да бъдат толкоз ярки, колкото трилион звезди, събрани в границите на нашата Слънчева система. Десетилетията след откриването им откривателите не знаят какво може да провокира сходна мощна интензивност, само че откритието на учените от университетите в Шефилд и Хертфордшир потвърждава, че тя е разследване от конфликт на галактики.

Изследването е оповестена в профилираното издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Въпросните междугалактически конфликти са открити, откакто откривателите, употребявайки дълбоки изображения от разположения в Ла Палма Isaac Newton Telescope, откриват съществуване на изкривени структури във външните области на галактиките, в които се намират квазарите.

„ Повечето галактики имат свръхмасивни черни дупки в центъра си. Те съдържат и обилни количества газ - само че през множеството време този газ се движи на огромни дистанции от центъра, отвън обсега на черните дупки. Сблъсъците сред галактиките придвижват газа към черната дупка в центъра им и тъкмо преди той да бъде обхванат освобождава изключително доста сила под формата на излъчване, което води до присъщия искра на квазара “, изясняват учените.

Възпламеняването на квазар може да има трагични последствия за цели галактики, „ прогонвайки “ останалия газ, което лимитира опциите за формиране на нови звезди в продължение на милиарди години.

На база на проучванията си, сравнявайки 48 квазара и техните галактики-домакини с изображения на над 100 галактики, които нямат квазари, учените стигат до заключението, че вероятността първите да си взаимодействат или да се сблъскат с други галактики е почти три пъти по-голяма.

Изследването е забележителна стъпка напред в научното схващане за това по какъв начин се задействат и подхранват тези мощни обекти.

Професор Клайв Тадхънтър от катедрата по физика и астрономия на Шефилдския университет подчертава: " Квазарите са едно от най-екстремните феномени във Вселената и това, което виждаме, евентуално е бъдещето на нашата вселена, когато тя се сблъска с галактиката Андромеда след към пет милиарда години. Вълнуващо е да следим тези събития и най-сетне да разберем за какво се случват. За благополучие, Земята няма да се приближи до един от тези апокалиптични епизоди още дълго време. "

Квазарите са значими за астрофизиците, защото заради яркостта си се виждат на огромни дистанции и по този метод работят като маяци за най-ранните столетия от историята на Вселената.

Д-р Джони Пиърс, постдокторант в Университета на Хертфордшир, изяснява: " Това е област, за която учените по целия свят желаят да научат повече. Тя е и една от главните научни мотивации за построяването на галактическия телескоп на НАСА " Джеймс Уеб " - да се изследват най-ранните галактики във Вселената. Този телескоп е в положение да открие светлина даже от най-отдалечените квазари, излъчена преди близо 13 милиарда години, а квазарите играят основна роля в разбирането ни за историята на Вселената, а евентуално и за бъдещето на Млечния път. "
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР