Учените са открили най-големия вид пингвин в света, за който

...
Учените са открили най-големия вид пингвин в света, за който
Коментари Харесай

Когато най-големите пингвини в света са били големи колкото полярните мечки

Учените са разкрили най-големия тип пингвин в света, за който е известно, че е плувал в океаните на Земята или се е разхождал по повърхността ѝ. Той е бил с размерите на горила! Този новооткрит тип, наименуван от откривателите си Kumimanu fordycei, е живял през палеоценската ера преди към 57 милиона години в днешна Нова Зеландия.

В публикация, оповестена наскоро в влиятелното списание Journal of Paleontology, откривателите оповестяват, че фосилизираните остатъци на най-големия пингвин в света са открити вградени в камък, легнал покрай плаж в региона на Северно Отаго на Южния остров на Нова Зеландия. " Според нашия разбор новият тип е най-големият пингвин, прочут сега ", удостовери в изявление за Live Science водещият създател на проучването Даниел Ксепка, палеонтолог и организатор в музея " Брус " в Гринуич, Кънектикът. 

Птиците чудовища имат нов член: Най-големият пингвин в света

Въз основа на деликатен скелетен разбор откривателите стигат до заключението, че възрастен пингвин от този тип би тежал към 340 фунта (154 кг), което прави този пингвин с към 25 до 30 % по-тежък от всеки различен прочут до момента пингвин. Въпреки че вкамененият скелет на най-големия пингвин в света не разрешава да се създадат измервания, които да дефинират точния му растеж, единствено въз основа на тежестта на създанието може да се допусна, че тази най-голяма от всички огромни плуващи птици е можела да бъде висока до 8 фута (2,5 метра), когато е стояла на сушата.

Само от тежестта на съществото може да се допусна, че тази най-голяма от всички огромни плуващи птици е била висока до 8 фута (2,5 метра), когато е стояла на сушата. 

Досега най-високият пингвин, за който се знаеше, че е съществувал, е така наречен " пингвин исполин ", който е живял на континента Антарктида преди 37 милиона години и в цялостна зрялост е достигал височина от шест фута и шест метра.

This is our best guess at height for Kumimanu fordycei (we have a good mass regression, but height is tricky without any leg bones so we did not estimate it in the paper). These cutouts will be available for selfies when we open the Penguins exhibit this spring!
— Daniel Ksepka (@KsepkaLab)
Интересно е, че последният пингвин и новооткритата птица принадлежат към еднакъв античен жанр - кимиману. Това име е основано посредством съчетание на думите за митологично страшилище и птица, които са надлежно куми и ману, в локалната просвета на маорите. 

От позиция на актуалния наблюдаващ терминът " чудовищна птица " сигурно е подобаващ за този жанр. Най-големият прочут през днешния ден пингвин е императорският пингвин, който е висок малко под 4 фута (1,2 м) и тежи не повече от 88 фунта (40 кг).

Засега последният държи купата за най-големия пингвин в света от древността, запомнен като чудовищна птица, която се е скитала по крайбрежията на праисторическа Нова Зеландия. Но какъв брой дълго ще резервира това си название, следва да разберем. " Размерите на новооткрития тип не значат безусловно, че не е имало още по-голям тип, който занапред ще бъде открит ", споделя Ксепка, говорейки от името на палеонтолозите на всички места по света, които непрекъснато търсят новото и удивителното.

Защо палеоценските пингвини са били толкоз огромни?

По време на палеоценската ера, траяла отпреди 66 милиона до 56 милиона години, земите на Антарктида и Нова Зеландия са били обитаеми с няколко големи типа пингвини. Това се удостоверява през последните години от голям брой находки на вкаменелости на великански пингвини, най-вече на доста по-достъпните острови на Нова Зеландия.

Появата на големия пингвин потвърждава, че гигантизмът би трябвало да е предложил ясни преимущества за оцеляване в тези далечни времена, най-малко за птиците, които са плували, само че не са летели и е трябвало да ловят доста риба, с цел да избегнат глада.

" Това демонстрира, че преимуществата на огромния размер, като по-ефективна терморегулация и гмуркане, евентуално са оказали доста мощен селективен напън върху пингвините скоро откакто са изгубили летежа ", споделя Ксепка. Пингвините са изгубили способността си да летят преди към 60 милиона години, може би тъй като са се приспособили към океанската екосистема и не са се нуждаели от тази дарба толкоз, колкото птиците, живеещи другаде.

Уникалните екологични условия на праисторическа Нова Зеландия безспорно са помогнали за образуването на еволюцията на най-ранните пингвини, заключават учените, взели участие в новото проучване. " Нова Зеландия е (и е била) отлично място да бъдеш пингвин ", отбелязва експерт. " В морето има положителни места за хранене на морските птици, а преди идването на хората в Нова Зеландия не е имало други сухоземни бозайници с изключение на прилепи, което прави местата за гнездене по-безопасни. "

Гигантските пингвини са изчезнали преди към 27 милиона години. Въпреки че няма дефинитивно пояснение за какво, най-вероятният отговор е, че те са били конкурирани за храна от огромните морски бозайници (като китовете), които в последна сметка са се преместили в региона.



Когато най-големите пингвини в света са били огромни колкото полярните мечки

Вкаменелостите на този тип пингвини са видяни за първи път през 2017 година, затворени в канара покрай плаж на Южния остров, дружно с вкаменелости от осем други сходни екземпляра. Пет от тях принадлежали на различен новооткрит тип великански пингвин.

Скалите от другите валуни, в които се намират тези забележителни вкаменелости, са датирани от времето на палеоцена, като възрастта им варира от 59,5 млн. до 55,5 млн. години. Вследствие на това удивително изобретение на най-големия пингвин от античния свят палеонтолозите използваха лазерни скенери, с цел да основат цифрови модели от откритите вкаменени кости. След това те сравнили моделите с кости от други вкаменени антични типове, както и с кости на модерни пингвини.

Благодарение на тези цифрови модели екипът съумя да потвърди, че е разкрил два нови изчезнали типа пингвини, като и двата са били доста по-големи от актуалните пингвини. За да изчислят размера на новооткритите типове пингвини, учените измерили стотици кости на модерни пингвини за съпоставяне. Те се съсредоточили по-специално върху размерите на костите на плавниците, защото това им разрешило да преценяват какъв брой са тежали античните пингвини.

" Вкаменелостите ни дават доказателства за историята на живота и от време на време тези доказателства са в действителност изненадващи ", споделя съавторът на проучването доктор Даниел Фийлд, палеонтолог от Университета в Кеймбридж, пред Independent, когато разисква находката на най-големия пингвин в света. В бъдеще, в случай че палеонтолозите, които търсят античните места за размножаване на гигантските пингвини, се натъкнат на тип, който е даже по-голям от новооткрития, равнището на тяхната изненада (и радост) може да се изстреля в стратосферата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР