Учените са открили, че един изолиран район в Пиренеите, който

...
Учените са открили, че един изолиран район в Пиренеите, който
Коментари Харесай

Откриха микропластмаси и в девствените Пиренеи

Учените са разкрили, че един изолиран регион в Пиренеите, който е считан за " девствена " и див е затрупан с микропластмаса , оповестява БиБиСи.

Екип от университета " Стратклайд " и Тулуза прекарват пет месеца в региона, който се намира на територията на Франция и Испания .

Те пресмятат, че всеки ден приблизително по 365 дребни пластмасови фрагмента или нишки падат от въздуха на всеки квадратен метър земя .

Най-близкият огромен град, Тулуза, е на към 120 километра.

Изследователите събират проби от това, което смятат за незамърсена зона в югозападна Франция, на към около 4 км от най-близкото село.
 Замърсяването с микропластмаси е безусловно на всички места на планетата
Замърсяването с микропластмаси е безусловно на всички места на планетата

Човекът " вижда сметката " на екосистемите

Пробите са оценени, с цел да се откри дали дребни пластмасови части, невидими за невъоръжено око и по-малки от пет милиметра , участват в планинската верига.

Не е известно какъв брой надалеч може да стигне микропластмасата, само че публикацията, оповестена в списанието Nature Geoscience, допуска, че фрагментите постоянно са носени на съвсем 100 км .

Стив Алън, откривател от университета " Стратклайд " разяснява, че съгласно проучването микропластмасите са превозени от вятъра .

" Това е поразително и обезпокоително, че толкоз доста частици са открити в Пиринеите. Това демонстрира, че освен в градовете дишате това, само че те могат да пропътува много надалеч от източниците си ".
 Микропластмасите се популяризират и посредством летящите инсекти
Микропластмасите се популяризират и посредством летящите инсекти

Неподозирана до момента заплаха за замърсяване на цялата екосистема

" Пластмасовите боклуци са все по-глобален проблем и един от основните екологични провокации, пред които сме изправени в международен мащаб. "

Алън добавя, че откривателите към момента не са определили цялостното влияние на микропластмасите , само че че други опити допускат, че те могат да доведат до промени в навиците на хранене и чифтосване при някои типове .

Микропластмасите, които са изцяло невидими за невъоръжено око се откриват в океаните и водните животни .

Те са открити в чешмяна вода по целия свят и в някои от най-отдалечените места на земята , като изследванията демонстрират, че даже са достигнали Антарктика .
 Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса
Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Микропластмасовите детайли наброяват приблизително 429 000 частици на квадратен километър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР