Учените са намерили начин да лекуват децата с рядкото заболяване

...
Учените са намерили начин да лекуват децата с рядкото заболяване
Коментари Харесай

Откриха лечение на рядка болест, която оставя децата без имунна система

Учените са намерили метод да лекуват децата с рядкото заболяване „ болест на балончета “, която ги оставя без имунна система, оповестява Дейли Мейл.

10 деца в Съединени американски щати са лекувани с пробна генна терапия, която ги кара да създават жизненоважни бели кръвни кафези за първи път. Лекарите в Детската изследователска болница „ Св. Юда “ в Мемфис, Тенеси, споделят, че са излекували осем от децата, които в този момент могат да живеят естествен живот.

Променените гени, употребявани за фиксиране на дефектната ДНК на децата, са били инжектирани в тялото благодарение на повредени ХИВ вируси. Експерти, работещи по плана, споделят, че пробивът е първи за деца с това рядко и животозастрашаващо заболяване и споделят, че единствено времето ще покаже дали това е трайно лекуване.

Всеки от пациентите има X-свързана тежка комбинирана имунна непълнота (SCID-X1), положение, присъстващо от раждането, което стопира имунната система на детето. Болестта е известна също като „ болест на момчетата балон “, тъй като пациентите би трябвало да се държат в изолационни резервоари, с цел да се избегнат нормални инфекции като настинки, които могат да ги убият.

„ Тази терапия е излекувала пациентите “, споделя доктор Евелина Мамаркц, един от ръководителите на изследването. Но тя добави, че единствено времето ще покаже дали лекуването е трайно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР