Учените са на една крачка по-близо до ново лечение (и

...
Учените са на една крачка по-близо до ново лечение (и
Коментари Харесай

Стволови клетки може да помогнат в лечението на диабет тип 1

Учените са на една крачка по-близо до ново лекуване (и вероятно излекуване) на диабет вид 1.

Екип на University of California, San Francisco (UCSF) твърди, че е първият, който съумява да трансформира човешки стволови кафези в зрели, инсулин-продуциращи кафези, които липсват на пациентите с вид 1 диабет.

Ключът е в това, да предизвикат  развиването на Лангерхансови острови, кафези в панкреаса, виновни за синтеза на инсулин в организма. Те извършват ендокринната функционалност на панкреатичната (задстомашна) жлеза. Именно тяхната влошена функционалност или заличаване води до захарен диабет.

Учените отделят отчасти диференцирани стволови кафези от панкреаса и ги принасят в Лангерхансовите острови. Там те стартират своето развиване и водят до реакции към кръвната захар. Дори алфа и делта клетките нарастват по-ефективно при този развой, споделят от UCSF.

Досега техниката е тествана единствено при мишки, само че резултатите са позитивни. За вградените стволови кафези в Лангерхансовите острови са нужни единствено няколко дни, с цел да стартират да създават инсулин, като лични кафези на гризачите.

Ако проучването продължава да дава плодове, то може да предложи доста по-реалистично решение за страдащите от диабет вид 1. Трансплантациите на панкреаса могат да оказват помощ, само че те постоянно се провалят и към момента изискват медикаменти, които потискат имунната система. Има проби за по-безопасни и по-целеви импланти, само че те към момента изискват органи от донори.

Този пробив може да докара до импланти по поръчка и да направи относително елементарно да се получат (или възстановят) здравите равнища на инсулин в организма.

Публикувано в изданието engadget.com.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР