Учените са категорични, че с времето котките започват да приличат

...
Учените са категорични, че с времето котките започват да приличат
Коментари Харесай

Стопаните на котки неизбежно предават черти от своя характер на домашните си любимци

Учените са безапелационни, че с времето котките стартират да наподобяват на своите стопани. Ако вашият бухнал домакински любим е с наднормено тегло или страда от поведенчески проблеми, най-добре потърсете повода у себе си. Може би котката имитира неумишлено държанието ви.

Според ново изследване от Университета „ Нотингам Трент “ и Университета на Линкълн съществува безспорна връзка сред характера на стопаните и държанието и здравето на котките им.

Резултатите сочат, че по този начин, както характерът на родителите въздейства върху развиването и нрава на детето, по този начин и котките се въздействат от своите притежатели.

Изследването, оповестено в списание " PLOS One ", включва над 3000 притежатели на котки във Англия. Участниците е трябвало да дават отговор на въпроси за личния си темперамент, както и за този на питомниците си. Стопаните са оценени по Петфакторния модел за личността (известен още като Големите Пет) - екстраверсия (общителност, самонадеяност, неспокойствие, търсене, топлота, интензивност и позитивни емоции), невротизъм (степента, в която личността приема околния свят като опасност и отвън неин контрол), съдействие (степента, в която личността се нуждае от хармонични взаимоотношения с околните), отвореност към опита (степента, в която личността се интересува от интелектуален прогрес и израстване) и осъзнатост (степента, в която личността желае да съблюдава общоприетите правила и правила).

Авторите на проучването са открили, че другите черти на стопаните са свързани с друго държание при котките. Например притежателите, които са съобщили за поведенчески проблеми при пухкавите си четириноги, са имали по-високи резултати по индикатора невротизъм. Котките на по-невротичните стопани също по този начин по-често страдат от заболявания вследствие на стрес и наднормено тегло и имат по-агресивни, тревожни или боязливи характери.

При предходни проучвания сходна взаимозависимост е открита и при кучетата и техните стопани.

„ Повечето стопани възприемат домашните си любимци като членове на фамилията и построяват близки обществени връзки с тях. Следователно е изцяло допустимо домашните любимци да се повлияват от метода, по който хората взаимодействат с тях, и надлежно другите им характери да са отражение на тези на притежателите им " , споделя Лорън Финка от изследователския екип от университета " Нотингам Трент ".

Цветелина Велчева по материали от The Telegraph

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР