Учените проведоха мащабно проучване, резултатите от което определиха колко стъпки

...
Учените проведоха мащабно проучване, резултатите от което определиха колко стъпки
Коментари Харесай

Колко стъпки трябва да правите всеки ден, за да удължите живота си

Учените организираха огромно изследване, резултатите от което дефинираха какъв брой стъпки би трябвало да вършиме на ден, с цел да намалите риска от гибел.
Това не са прословутите 10 хиляди, които мнозина считат за референтния брой стъпки дневно. Но цифрата, изразена от откривателите, ще изисква известни старания за хората, водещи затънал метод на живот.
Учените са взели данни от 15 съществуващи изследвания, които са събрали информация за десетки хиляди хора от четири континента. Данните включват миналогодишно изследване, което включва 2000 души.
Установено е, че оптималният брой ежедневни стъпки за човек е към шест хиляди дневно - според от възрастта.
Еволюцията е усъвършенствала нашата физиология, тъй че да можем да изминаваме дълги дистанции. Нашият метаболизъм, нашето сърдечно-съдово здраве, нашите кости и мускули и даже нашето психологично здраве са подготвени да бъдат в придвижване.
Включването на разходка в нашия претрупан график ще ни послужи добре, като ни помогне да живеем по-дълго, по-здравословно и по-щастливо. Вярно е, че е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи: мнозина нямат задоволително време и мотивация да се насилят да вървят даже за малко.
Ето за какво софтуерните компании са изобретили джаджи, които ни оказват помощ да следим ежедневните си стъпки: задоволството от ежедневните достижения е по едно и също време възнаграждаващо и здравословно. Вярно е, че тези джаджи помогнаха да се роди мита за 10 000 стъпки.
Преди половин век японската компания Yamasa Clock and Instrument Company се опита да се възползва от вълнението, провокирано от Олимпийските игри в Токио през 1964 година: те пуснаха крачкомера Manpo-kei. Буквално значи " 10 000 стъпки ".
Защо 10 000? Маркетинг и нищо друго. Това е красиво кръгло число и сходна цел може да бъде задоволително сложна, с цел да бъде предизвикателство, само че в това време не наподобява невъзможна и си коства да се стремим към нея. Но нямаше научна поддръжка за това откритие и лозунга.
Последният мета-анализ на откривателите включва информация, събрана за здравето и броя на стъпките на 47 471 възрастни от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. Те разкрили, че 25% от възрастните, които вършат най-вече крачки всеки ден, са имали 40-53% по-малка възможност да умрат от тези в дъното на листата.
За възрастни на 60 и повече години рискът от гибел може да бъде понижен, като се вършат 6000 до 8000 стъпки дневно. Повече стъпки може да предложат други преимущества, само че пониженият късмет за гибел не е едно от тях.
„ Основен извод: Имаме доста доказателства, че е потребно да се движим малко повече от нормално. Особено за тези, които към този момент не са прекомерно заети с физическа интензивност “, споделя съавторът на проучването Аманда Палуч.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР