Учените прогнозират, че след още 30 години в Европа ще

...
Учените прогнозират, че след още 30 години в Европа ще
Коментари Харесай

Природата се променя, еноти и папагали мигрират в Европа

Учените предвиждат, че след още 30 години в Европа ще се срещат 2500 нови типове инсекти, птици, животни и растения. 

" Енотоподобни кучета, египетски гъски, папагали и доста други " пришълци " от разнообразни краища на света към този момент дотам са се популяризирали на територията на Германия и на Европа, че към този момент не съставляват екзотика. А в бъдеще този тип " мигранти " на европейския континент единствено ще се усилват, предвижда немският еколог Хано Зебенс пред Дойче Веле.

Жителите на редица немски градове към този момент въобще не се учудват, че – наред с нормалните ята свраки и гълъби  се натъкват на гръмогласни папагали. Но сведения за това по какъв начин тъкмо са попаднали на европейския континент няма. Някои допускат, че в основата стоят птици, съумели да избягат от зоологическите градини. Други настояват, че са били докарани с контейнери, пренасящи товари. Хано Зебенс счита точно тази версия за по-правдоподобна. 

Вносните типове флора и фауна се популяризират и по линия на туризма. " Пътешествениците, без да подозират, нерядко донасят със себе си на връщане от отпуска (в куфарите или просто по дрехите) дребни инсекти, както и семена и прашец от растения ", отбелязва ученият.

Повечето " пришълци " не представляват особена заплаха за индивида, твърди Зебенс. Което обаче не може да се каже за тигровите комари, наречени по този начин поради окраската си. Те могат да станат преносители на вируси, предизвикващи болести като треската Денга. Родина на тези паразити е Азия, само че около развиването на превоза те към този момент са стигнали и до Европа.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР