Учените откриха голяма аномалия в Слънцето - дупка, разположена по

...
Учените откриха голяма аномалия в Слънцето - дупка, разположена по
Коментари Харесай

Колкото 60 планети с размерите на Земята: Дупка в Слънцето излъчва огромна радиация

Учените откриха огромна особеност в Слънцето - дупка, ситуирана по екватора на нашата звезда, се е разширила до удивителните 800 000 километра единствено за 24 часа. В нея могат да се поместятнад 60 планети с размерите на Земята.

Снимка: NASA

Първоначално считана за нещо преходното, внезапното и доста разширение на дупката оставя учените по едно и също време озадачени и загрижени. Силна интензивност от огромни изригвания е следена в нашата атмосфера на 4 и 5 декември.

Слънчевият отвор, разпознат като коронална дупка, излъчва голямо количество радиация, която бързо напредва към Земята, разясняват научните издания.

Короналните дупки се появяват, когато магнитното поле на Слънцето, отговорно за неговата непоклатимост, претърпява ненадейно скъсване.

Коронарните дупки са области, в които магнитното поле е към 2500 пъти по-силно от това на Земята и доста по-силно от всяко друго място на Слънцето, изясняват от Националната метеорологична работа. Заради мощното магнитно поле атмосферното налягане понижава. Това води до намаляване в температурата по отношение на околната среда, тъй като притокът на парещ газ от вътрешността към повърхността на Слънцето е възпрепятстван.

Продължителността на съществуването на актуалната коронална дупка остава несигурна. НАСА чака идна смяна в позицията ѝ, което би било удобен излаз за нашата планета.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA) слънчевата стихия, следена досега, не е била доста мощна, само че ориентацията на изригването към Земята, притегля по-засилено вниманието.

Колко постоянно слънцето създава такива изригвания - зависи от неговия цикъл. Такива цикли на слънчеви петна имат междинна дълготрайност от 11,1 години.

В момента слънчевата интензивност се усилва.Слънчевият вятър, обособен от коронарната дупка в Слънцето, се чака да доближи Земята в интервала от 7 до 9 декември.

Наблюдаваната особеност в Слънцето евентуално е причина и за полярните сияния, забележими от Земята. Те нормално се следят от полярните региони на планетата.

Но от няколко месеца доста хора в много нетипични региони оповестяват за хубав светлинен театър в небето. През ноември полярно зарево беше следено в разнообразни елементи на Европа и Балканите. Очакват се още сходни феномени.

Експертите наблюдават от близко слънчевите стихии, тъй като от време на време те съставляват обилни опасности. Те могат съществено да обиден навигационните системи, радиоустройствата и електропроводите. Сателитите, които обикалят към Земята и обезпечават комуникацита ни, могат даже да се повредят изцяло.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР