Учените отдавна знаят, че рифовете са в опасност, но ново

...
Учените отдавна знаят, че рифовете са в опасност, но ново
Коментари Харесай

Планетата е загубила половината от кораловите си рифове от 1950 г.

Учените от дълго време знаят, че рифовете са в заплаха, само че ново изследване, оповестено този месец в списанието One Earth, дефинира количествено загубите на корали по целия свят и разкрива, че от 50-те години на предишния век до в този момент са изчезнали половината коралови рифове. Учените споделят, че изменението на климата, несъразмерният лов на риба и замърсяването унищожават тези нежни екосистеми и излага на заплаха редица общностите и поминъка им. Това изследване, което е измежду най-изчерпателните разбори на рифовете и обвързваното с тях биоразнообразие до момента, акцентира бързите темпове на световния коралов срив.

Кораловите рифове са доста значими за биологичното многообразие, които обезпечават местообитание на рибите, отбрана на крайбрежните общности и генерират милиарди долари от риболовство и туризъм. Част от аргументите, заради които коралите умират, са, че са свръхчувствителни към промени в температурата и киселинността на водата, споделя биологът Мери Хагедорн, която не взе участие в изследването. „ Коралите имат скелети, което ги прави да наподобяват като скали, само че те са животни, които имат симбиотични сътрудници. Кораловите полипи разчитат на цветни водорасли, наречени зооксантели, които живеят в тъканите им и създават храна, нужна на коралите, с цел да оцелеят. Когато полипите са уплашени от промени в светлината, температурата на водата или киселинността й, те нарушават тази симбиотична връзка и изхвърлят водораслите в развой, наименуван „ избелване “. Коралите имат къс прозорец, с цел да възвърнат симбиотичните си водорасли, само че в случай че са уплашени прекомерно дълго, тяхната гибел е необратима. Няма риф на земята, който да не е бил допрян от някои аспекти на тази световна и локална опасност “, споделя още Хагедорн.

Повечето оценки на коралите се концентрират върху съответни райони или рифове, само че Еди и сътрудниците му от Университета на Британска Колумбия желаят по-пълна оценка на вредите. Те употребяват композиция от бази данни, съдържащи хиляди изследвания на покрива на коралови рифове, записи на биологичното многообразие на морето и данни за улова на риболова, с цел да преценяват по какъв начин всеки фактор се е трансформирал с течение на времето. Те бяха изключително любопитни какво значат умиращите корали за „ екосистемните услуги “ на рифа – в това число обезпечаването на местообитания за разнообразни морски типове, отбрана на брега от стихии и служещи като източник на храна и занаят.

 Uderwater Paradise

В допълнение към констатацията, че половината от коралите са умрели от 50-те години на предишния век, откривателите откриват още, че обвързваното с коралови рифове биоразнообразие е намаляло с 63%. Здравите рифове поддържат хиляди разнообразни корали, риби и морски бозайници, само че избелените рифове губят способността си да поддържат толкоз доста типове. Учените откриват също, че уловът на рифови риби доближава своя връх през 2002 година и от този момент понижава, макар възходящите риболовни старания. Проучването демонстрира още, че загубата на коралови типове не е идентична по рифовете – някои корали се оказват по-чувствителни от други, което кара някои биолози да се тормозят, че някои такива типове ще бъдат изгубени напълно, преди да бъдат документирани или непокътнати.

Едно от провокациите, пред които екипът е изправен, е намирането на подробна и точна информация за положението на рифовете през 50-те години. За да се оправят с това ограничаване, те разчитат на оценки от своето изследване на този въпрос от 2018 година В това изследване създателите на проучването питат повече от 100 учени какво считат, че би било покритието на кораловите рифове в дадена година въз основа на съществуващи доказателства.

Еди и сътрудниците му също документират въздействието на загубата върху крайбрежните локални общности, които имат близки културни връзки с рифовете. Тези общности губят морски блага, свързани с рифовете, на които разчитат за огромна част от диетата си.

Връзката сред човешките общности и рифовете е изключително значима част от това проучване, споделя екологът Кристина Хикс, която не взе участие в изследването. „ Задава се въпросът „ Да, губим екосистеми, което е трагично, само че какво значат тези загуби за хората? “, споделя тя. „ Кораловите рифове играят тази в действителност значима функционалност при снабдяването на локалните общности с жизненоважни микроелементи и в случай че те ги изгубят, това може да докара до съществени последствия. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР