Учените отдавна търсят по-задълбочено разбиране на т.нар. червейни дупки и

...
Учените отдавна търсят по-задълбочено разбиране на т.нар. червейни дупки и
Коментари Харесай

Учени с напредък в създаването на червейна дупка

Учените от дълго време търсят по-задълбочено схващане на така наречен червейни дупки и в този момент наподобява означават прогрес, оповестява Ройтерс. 

В научната фантастика - помислете за филми и телевизионни продукции като " Интерстелар " и " Стар Трек ", белите дупки в космоса служат като портали в пространството и времето за корабите да изминават невъобразими дистанции с лекост. Само в случай че беше толкоз просто...

Изследователи обаче оповестиха, че са основали с квантов компютър две дребни симулирани черни дупки - тези извънредно плътни небесни обекти с толкоз мощна гравитация, че даже светлината не може да избяга, и са предали известие сред тях посредством наподобяващ тунел в пространство - време.

Scientists simulate ‘baby’ wormhole without rupturing space and time
— The Guardian (@guardian)
Според Мария Спиропулу, физик от Калифорнийския софтуерен университет, това е " червейна дупка - бебе ". Тя е съавтор на проучването, оповестено в списание " Нейчър ". 

Учените обаче са надалеч от това да изпратят хора или други живи същества през сходен портал, добавя Спиропулу. 

" Експериментално, съгласно мен ще кажа, че е доста, доста надалеч. Хората идват и ме питат: " Можеш ли да сложиш твоето куче в дупката? Не ", споделя тя пред кореспонденти по време на видео брифинг. "...Това е голям скок. "

" Има разлика сред това нещо да е допустимо кардинално и да е допустимо в реалност ", прибавя физикът и съавтор на проучването Джоузеф Ликен от " Фермилаб ", американската национална ускорителна лаборатория. 

" Така че не задържайте дъха си за изпращане на вашето куче през червейната дупка. Но би трябвало да започнете отнякъде... "

BREAKING: Physicists have built a wormhole and successfully sent information from one end to the other. reports:
— Quanta Magazine (@QuantaMagazine)
Изследователите следят динамичността на червейната дупка с квантово устройство " Алфабет " на Google, наречено квантов процесор Sycamore.

Червейната дупка се счита за мост сред два отдалечени района във Вселената. Учените ги назовават и мостове на Айнщайн-Розен, кръстени на двамата физици, които са ги описали – Алберт Айнщайн и Нейтън Розен.

Подобни червейни дупки са в сходство с общата доктрина на относителността на Айнщайн, която се концентрира върху гравитацията, една от фундаментални сили във Вселената. Терминът е фиктивен от физика Джон Уилър през 50-те години на предишния век.

Спиропулу споделя, че откривателите са разкрили квантова система, която има основни свойства на гравитационна червейна дупка, само че е задоволително дребен, с цел да се приложи върху действителен квантов хардуер.

" Прилича на патица, върви като патица, кряка като патица. Това можем да кажем на този стадий - имаме нещо, което във връзка с обсъжданите свойства наподобява като червейна дупка ", сподели Ликен.

: Physicists Create a Wormhole Using a Quantum Computer! The emerged like a hologram out of quantum bits of information, or " qubits, " stored in tiny superconducting circuits.
— Space Hero (@wearespacehero)
Според него сходни хрумвания съществуват от дълго време и са доста мощни. " Но в последна сметка сме в пробната просвета и го борихме дълго време да намерим метод да проучим тези хрумвания в лабораторията. Това е в действителност
вълнуващо... Това е метод фактически да разгледаме тези доста фундаментални проблеми на нашата галактика в лабораторна среда. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР