Учените отдавна смятат, че луната на Сатурн Енцелад, която крие

...
Учените отдавна смятат, че луната на Сатурн Енцелад, която крие
Коментари Харесай

На спътник на Сатурн може да има живот

Учените от дълго време считат, че луната на Сатурн Енцелад, която крие океан под дебелата си ледена обвивка е едно от най-хубавите места за търсене на живот отвън Земята.


Сега нов разбор на данните, събрани от задачата на НАСА " Касини ", която обикаля към Сатурн и неговите луни сред 2004 и 2017 година, откри завладяващи доказателства, които в допълнение поддържат концепцията за Енцелад като населен океански свят.

Първоначално Енцелад притегли вниманието на учените през 2005 година, защото бяха следени шлейфове от ледени зърна и водни пари, които се издигаха през пукнатини в ледената обвивка на луната и се освобождаваха в космоса. Космическият уред прелетя през шлейфовете и взе " проби " от тях, като данните демонстрираха съществуването на органични съединения в шлейфовете, някои от които са основни за живота.

Последният разбор на данните от прелитанията на " Касини " над Енцелад разкри откриването на молекула, наречена водороден цианид, която е токсична за хората, само че е от решаващо значение за процесите, определящи произхода на живота. Нещо повече, екипът откри и доказателства в поддръжка на това, че в океана на Енцелад има органични съединения, които обезпечават източник на химическа сила, която евентуално може да се употребява като мощно гориво за всяка форма на живот.

Проучването, в което се разказват резултатите, е оповестено в списание Nature Astronomy.

" Нашата работа дава още едно доказателство, че на Енцелад се намират някои от най-важните молекули както за основаването на градивните детайли на живота, по този начин и за поддържането на този живот посредством метаболитни реакции ", споделя в изказване водещият създател на проучването Джона Питър, докторант по биофизика в Харвардския университет.

" Изглежда, че Енцелад освен дава отговор на главните условия за обитаемост, само че към този момент имаме визия по какъв начин биха могли да се образуват комплицирани биомолекули там и какви химични пътища биха могли да бъдат включени ".

Съставките, нужни за живота, какъвто го познаваме на Земята, включват вода, сила и химични детайли. Новото проучване дава на учените химически планове, които могат да бъдат тествани в лаборатории, споделя Питър.

Според създателите на проучването аминокиселините са едни от градивните детайли на живота, а циановодородът се смята за универсална молекула, която разрешава образуването на аминокиселини.

" Откриването на циановодорода беше изключително вълнуващо, тъй като той е насочна точка за множеството теории за произхода на живота ", споделя Питър.

По-рано в шлейфовете на Енцелад бяха открити молекули като въглероден диоксид, метан, молекулярен водород, вода и амоняк, които отразяват състава на океана под ледената обвивка, която генерира шлейфовете.

Комбинацията от тези детайли дружно подсказва, че на Енцелад може да е налице развой, наименуван метаногенеза, или метаболитно основаване на метан. Учените подозират, че метаногенезата може да е протичала и на ранната Земя, допринасяйки за възникването на живота./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР