Учените от щатския университет в Мичиган са установили, че взривяващите

...
Учените от щатския университет в Мичиган са установили, че взривяващите
Коментари Харесай

Свръхновите могат да генерират животворни въглеродни атоми по-бързо, отколкото се смяташе

Учените от щатския университет в Мичиган са открили, че взривяващите се звезди основават животворни атоми на въглерод доста по-бързо, в сравнение с се предполагаше.

Това изобретение обаче основава още една мистерия, която може да възникне в актуалните теории за основаване на детайли и да помогне за подхранването на нова просвета в региона на астрономията и синтеза.

Един от най-разпространените детайли на Земята, въглеродът, се основава в реакция на синтез „ тройна алфа ” посредством детонация на звезди на супернова.

Този термин „ алфа “ разказва ядро ​​на атом на хелий, формирано от два протона и два неутрона. Когато три от тях са слети дружно се получава въглерод с общо шест протона, шест неутрона и шест електрона.

Тази реакция на синтез е много неефективна, в случай че няма нещо, което да й оказва помощ.

Използвайки суперкомпютърни модели, откривателите откриха, че непотребните протони навътре в свръхнова могат да ускорят тройно-алфа реакции на синтез, генерирайки 10 пъти повече въглеродни атоми от предстоящото.

Това може да изясни спомагателния въглерод във Вселената, само че основава друга мистерия. Преди това учените одобряваха, че тези непотребни протони са били виновни за основаването на някои по-тежки изотопи на рутений и молибден, открити в изненадващо обилие на Земята.

„ Тези детайли не се основават на други места, с изключение на свръхновите “, споделя професорът и съавтор на проучването в MSU Люк Ф. Робъртс. Това значи, че тези изотопи могат да се генерират и по други способи, само че откривателите не са сигурни по какъв начин тъкмо.

„ Не е елементарно да се намерят други възможности “, сподели съавторът Хендрик Шац. Въпреки това, макар че проучването може да е „ унищожило [любимата ни] доктрина “, съгласно Шац, „ то би трябвало да генерира забавна нова просвета.

Напредъкът идва, когато има несъгласия “, споделя ръководителят на плана и някогашен шеф на Националната циклотронна лаборатория Сам Остин.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР