Учените от руския институт по ядрена физика са успели да

...
Учените от руския институт по ядрена физика са успели да
Коментари Харесай

Плазмен пробив в термоядрените изследвания

Учените от съветския институт по нуклеарна физика са съумели да реализират стабилно награвяне на плазмата до температури от 10 милиона градуса на интернационалния термоядрен пробен реактор, съобщи Фокус.

„ Потвърдихме резултатите от последните години по нагряване на плазма до температури до 10 милиона градуса, което е значим миг за нашата работа. В момента преглеждаме разновидности за основаването на термоядрена система въз основа на откритието “, съобщи заместител шефът на института Александър Иванов. Той означи, че експертите от института работят над плана за термоядрен реактор, който да може да бъде основан в околните 20 години. Учените допускат, че при последвалите опити температурата на плазмата ще нарасне доста, въпреки и минималната за основаването на термоядрен реактор да е към този момент превишена. 

Също по този начин учените са създали перспективен способ за генерация на плазма благодарение на мощен микровълнов излъчвател в едромащабен магнитен „ капан “ от открит вид, което е разрешило провеждането на опитите по подобряването на задържането на плазмата в „ термоядрени “ параметри. „ Вече можем да получаваме плазма в по-чисти и следени условия “, съобщи Иванов.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР