Учените обработващи данните от Касини установиха, че процесите на ветрова

...
Учените обработващи данните от Касини установиха, че процесите на ветрова
Коментари Харесай

"Касини" откри изчезналите кратери на Титан

Учените обработващи данните от " Касини " откриха, че процесите на ветрова ерозия водят до бързото изглаждане на кратерите на спътника на Сатурн Титан. Откритието е направено посредством сравняване на съотношението сред диаметъра и дълбочината на кратерите на Титан и на спътника на Юпитер Ганимед, оповестява НАСА. Данните от Ганимед са получени благодарение на стереофотографии от апарата " Галилей ". Информацията за кратерите на Титан е получена при потреблението на радиосондиране, направено от " Касини ".

Учените са открили, че кратерите на двата спътника се разграничават освен по брой (на Ганимед са хиляди, а на Титан - 50), само че и по дълбочина. Болшинството метеоритни ями на Титан били в една или друга степен покрити с необикновен бикарбонатен пясък. На повърхността на спътника имало както на практика празни млади кратери, по този начин и запълнени до край остарели.

По думите на учените последователното запълване и изгубване на кратерите на Титан се дължи напразно. За разлика от Ганимед, на Титан има плътна, състояща се от азот и метан, въздушна обвивка, и бързото изгубване на ледени скали не може да се изясни по различен метод.

Необичайното държание на кратерите може да има значимо значение за проучването на историята на Титан. Тъй като естеството на запълването им демонстрира съществуване на ерозия на спътника в продължение на няколко стотин милиона години, то и неговата атмосфера би трябвало да е на такава възраст.

Титан е вторият по величина след Ганимед сателит в Слънчевата система. Това е единственото известно небесно тяло с изключение на Земята, на което е потвърдено съществуването на течности. Ако на земята течността е вода, на Титан са въглеводородни съединения: метан и етан. На спътника има метанови езера и реки. През 2008 година Cassini удостовери, че на спътника на Сатурн има езеро от течен етан в региона на южното полукълбо, известно като Ontario Lacus.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР