Учените никога не са били в състояние да дадат ясно

...
Учените никога не са били в състояние да дадат ясно
Коментари Харесай

Заснеха раждането на мълния

Учените в никакъв случай не са били в положение да дадат ясно и съответно пояснение на това от кое място идват мълниите. Сега обаче те имат отговор на този въпрос. Благодарение на първите подробни наблюдения на раждането на гръмотевица в облак, физиците разкриват по какъв начин електрическите полета стават задоволително мощни, с цел да отприщят силата на електричеството.

За задачата група американски и европейски физици се възползваха от нискочестотния масив LOFAR, формиран от хиляди дребни радиотелескопи. Мрежата от радиотелескопи LOFAR предлага неповторими наблюдателни благоприятни условия за проучване на астрофизични и геофизични явления в близката и далечна Вселена, от които са се възползвали и откривателите на мълнии.

Екипът в детайли разказва наблюденията си в проучване, оповестено неотдавна в списание Geophysical Research Letters.

„ Това е някак неловко. Това е най-енергийният развой на планетата и нямаме визия по какъв начин работи “, споделя Брайън Хеър, откривател на мълнии от Университета в Грьонинген в Нидерландия и един от съавторите на проучването.

Много е мъчно образно да се изследва процесът на формиране на гръмотевица, защото гръмотевичните облаци са непрозрачни. Метеорологичните балони и ракети неотдавна дали на учените опция да учат вътрешността на облаците, само че самото им наличие вътре в облаците изкривява данните, създавайки изкуствено искри, които другояче не биха зародили естествено.

Сега на помощ на откривателите се притекли инструментите на радиоастрономите. Масивът от радиотелескопи LOFAR в началото е бил планиран да учи далечни галактики и експлодиращи звезди, само че се оказал превъзходен и за проучване на светкавиците на Земята.

По време на фотосите се оказало, че материализиращата се гръмотевица преди появяването си генерира милиони случайни радиоимпулси, само че съвсем всички идват от дребна повърхност с размер 70 м надълбоко в гръмотевичния облак. Една от теориите гласи, че разрядите на мълнии може да се предизвикат от галактически лъчи – високоенергийни частици от Космоса, които се сблъскват с електроните в облака и по този метод предизвикват електронни лавини, които усилват електрическите полета. Сега обаче откривателите съумели да потвърдят конкурираща се доктрина – че всичко стартира със скупчване на ледени кристали в облака.

Турбулентните конфликти сред кристалите им разрешават да се освободят от част от електроните, като единият завършек на всеки мразовит кристал става позитивно зареден, а другият – негативно. Пътеките от йонизиран въздух пораждат стримери, един от които в последна сметка се оказва задоволително парещ и проводим, с цел да се трансформира в водач – канал в атмосферата, през който може да пътува пълноценна мощна гръмотевица.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР