Учените се доближават до разгадаването на мистерията на антиматерията

...
Учените направиха ключово откритие за антиматерията - мистериозна субстанция, която
Коментари Харесай

Учените направиха ключово откритие за антиматерията - мистериозна субстанция, която е била в изобилие, когато е съществувала Вселената.

Антиматерията е обратното на материята, от която са направени звездите и планетите.

И двете са създадени в равни количества при Големия взрив, който формира нашата Вселена. Въпреки че материята е навсякъде обаче, нейната противоположност вече е дяволски трудна за намиране.

Последното проучване откри, че двете реагират на гравитацията по един и същи начин.

От години физиците се борят да открият разликите и приликите им, за да обяснят как е възникнала Вселената.

Откриването, че антиматерията се издига в отговор на гравитацията, вместо да пада, би разрушило това, което знаем за физиката.

Те вече потвърдиха за първи път време, когато атомите на антиматерията падат надолу. Но далеч не е научна задънена улица, това отваря вратите за нови експерименти и теории. Пада ли с една и съща скорост, например?

По време на Големия взрив материята и антиматерията би трябвало да са се комбинирали и отменили взаимно, оставяйки нищо освен светлина. Защо не са го направили е една от големите мистерии на физиката и разкриването на разликите между двете е ключът към разрешаването й.

По някакъв начин материята надделя над антиматерията в тези първи моменти на сътворението. Начинът, по който реагира на гравитацията, може да е ключът, според д-р Даниел Ходжкинсън, член на изследователския екип в Cern в Швейцария, най-голямата лаборатория по физика на частиците в света.

"Ние не разбираме как нашата Вселена е доминирана от материя и това е, което мотивира нашите експерименти", каза ми тя.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР