Учените може би са с една стъпка по-близо до разкриването

...
Учените може би са с една стъпка по-близо до разкриването
Коментари Харесай

Учени идентифицираха нов ген, който може да забави стареенето

Учените може би са с една стъпка по-близо до разкриването на тайните на битката със стареенето, оповестяват Мейл онлайн и Българска телеграфна агенция.

Те са открили, че стимулирането на ген, който всички притежаваме, може да забави скоростта, с която клетките ни се износват.

Китайски учени се натъкват на откритието, до момента в който учат ДНК на плодови мушици. Те откриват, че един-единствен ген на насекомото дефинира дали то ще почине младо.

Изследователите ревизират този ген в база данни за хора и откриват 93% съвпадане с човешки ген, прочут като DIMT1.

В лабораторни проучвания експертите излагат човешки кафези на радиация, с цел да провокират увреждане, което ненапълно е сравнимо с възрастовото деградиране, което се случва при хората.

Данните демонстрират, че клетките с " заздравен " ген DIMT1 стареят с 65% по-бавно от непроменените кафези.

Екипът се надява, че откритията ще дадат подтик на проучванията за методите, по които може да се задейства този ген при хората посредством методите на актуалната медицина.

Изследването е оповестено в списание Nature Aging.

Както човешкият ген, по този начин и този на насекомите трансформира формата и структурата на митохондриите си, което играе роля за балансирането на оксидативния стрес, подтикващ процеса на стареене. Митохондриите са виновни за производството на сила, от която се нуждае клетката – те са като „ електроцентрали “ в телата ни, които доставят силата, с цел да действат клетките. Ако не получават нужната им сила, тъканите или органите на тялото не работят вярно - и това води до стареене.

За да открие тези гени срещу стареене, екипът проучва 1283 ДНК сегмента при насекомите и е открива неописания ген CG11837, регулиращ продължителността на живота им.

Когато откривателите усилват интензивността на гена, плодовите мушици живеят с 59% повече.

Използвайки базата данни AlphaFold2, стратегия с изкуствен интелект, която изследва протеинови структури, екипът стартира да търси сходни гени при хората. Така излиза наяве, че структурата на CG11837 е сходна на човешкия ген DIMT1.

Екипът провел ин витро проучвания, употребявайки човешки кафези от възрастен мъж, като ги подсилвал, с цел да създават повече DIMT1 в продължение на три дни.

Модифицираните кафези се разделят със същата скорост като непроменените, само че когато екипът излага двете групи на рентгенови лъчи, които повреждат клетките, се вижда забележителна разлика.

Клетките от усъвършенстваната група остаряват с 65% по-бавно и нарастват с 24% повече от тези в контролната група.

Научният екип е уверен, че проучването е стъпка към основаването на нови лечения, които имат за цел да трансформират гена на индивида, с цел да лекуват заболявания и да удължават живота.

Изследователите откриват, че лекуването е обърнало процеса на стареене при мишки. Гризачите, на които е инжектирана пробна генна терапия, живеят 109% по-дълго след лекуването спрямо тези, които са получили плацебо.

Тази генна терапия към момента не е налична за хората, само че съгласно специалистите това може да стане до пет години, отбелязва Мейл онлайн в обявата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР