Учените, които изследват еволюционния произход на езика, са регистрирали вокална

...
Учените, които изследват еволюционния произход на езика, са регистрирали вокална
Коментари Харесай

Шимпанзетата използват сложна гласова комуникация


Учените, които изследват еволюционния генезис на езика, са записали вокална информационна система измежду шимпанзетата в дивата природа, която е по-сложна и структурирана, в сравнение с бе известно до момента, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тя се отличава с над 10 типа звуци, комбинирани в стотици разнообразни последователности.

Изследователите са създали повече от 4800 записа на звуци, издавани от членовете на три групи шимпанзета, които населяват Национален парк Таи в Кот д`Ивоар - една от последните огромни остарели тропически гори в Западна Африка, богата на растителни и скотски типове.

Шимпанзетата, които дружно с братовчедите си от типа бонобо, са най-близките генетично живи роднини на индивида, са интелигентни и мощно обществени маймуни, които основават и употребяват оръдия на труда и могат да бъдат подготвени на основите на жестомимичния език на хората.

Учените от дълго време знаят, че шимпанзетата употребяват разнообразни звуци в дивата природа, само че новото проучване предлага детайлно изследване на тази връзка на представителите на типа.

" Това не е език, само че е измежду най-сложните форми на връзка, описвани при животни ", сподели поведенческият еколог Седрик Жирар-Бюто от Френския институт за когнитивни науки и началник на проучването.

Резултатите са оповестени от профилираното издание " Камюникейшънс байолъджи ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР