Ученик от Търговище е отличен в националния конкурс Композирай пречиствателна

...
Ученик от Търговище е отличен в националния конкурс Композирай пречиствателна
Коментари Харесай

Ученик от Търговище с голям приз

Ученик от Търговище е отличен в националния конкурс " Композирай пречиствателна станция ". Александър Шумахер е един от 16-те високо оценени участници в проявата и е ученик на Трето Основно учебно заведение „ П. Р. Славейков “, заяви шефът на образователното заведение Наталия Миланова. 

В състезанието са взели участие 1 093 деца, възпитаници от 4 до 12 клас. Той е проведен от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. Според регламента рисунките би трябвало да са свързани с тематиката за чиста околна среда.  Впоследствие 16 от тях ще бъдат „ пренесени “ в огромен мащаб върху фасади на 16-те пречиствателни станции, построени или реконструирани със средства от Оперативната стратегия.

Затова при основаване на творбите участниците в състезанието е трябвало да си показват по какъв начин ще наподобява картината им в неведнъж повишен размер. Едновременно с това е трябвало да се осведомят авансово за функционалността на пречиствателната станция за отпадъчни води, за употребяваните механически средства и технологии, тъй че водата да се пречиства до реализиране на заложени правила, до степен да се включи към речните потоци, без да замърсява околната среда. Участниците би трябвало да се поинтересуват дали в техния район има пречиствателна станция, финансирана с европейски средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, с цел да включат районен акцент в рисунката.

Професионалното жури на състезанието, формирано от художниците проф. Петер Цанев и Борис Колев и изкуствоведа Ивайло Милев,  е определило 16 спечелили, измежду които е и седмокласникът Александър Шумахер от Търговище. Неговата рисунка единствена е оповестена на уеб страницата на МОКСВ, показват от управлението на образователното заведение. 

Оттам прибавят, че поощрителните  награди в проявата са 15 и една от тях е на Зарфе Ангелова от шести клас, още веднъж ученик на учебното заведение. 

Миланова изясни, че славейковци съумяват да завоюват своите призови места под управлението на преподавателя по Изобразително изкуство Валентина Бонева. Преподавателката пък е отличена с годишната премията за 2022 година " К. Величков " на МОН ", напомни шефът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР