Учението за планетарна отбрана, проведено под егидата на ООН и

...
Учението за планетарна отбрана, проведено под егидата на ООН и
Коментари Харесай

Симулиран сблъсък на астероид със Земята завърши с фатална катастрофа

Учението за планетарна защита, извършено под егидата на Организация на обединените нации и водено от НАСА, сподели, че земляните не разполагат с технология, която да устои на заканите от космоса. На конференцията участваха водещите международни галактически организации. Подобни събития не се организират за първи път, това е седмата конференция на Международната академия по астронавтика. През 2019-а по време на симулацията на рухване на метеорит Ню Йорк беше изцяло „ погубен “.

Този път опасността от космоса висеше над Централна Европа сред границите на Чехия, Германия и Австрия. След конфликт с релативно дребен по галактическите стандарти метеорит с диаметър 140 метра, ударът би засегнал, както целия Стар континент, по този начин и Англия, и Северна Африка.

По време на конференцията беше прегледан образец, когато предполагаем метеорит, условно наименуван " 2021 PDC ", бива ненадейно открит от наземните служби по-малко от шест месеца преди условния конфликт със Земята. Фиктивният удар, според изискванията на учените, настава на 20 октомври 2021 година в 17:02:25 UTC, плюс или минус една секунда, когато симулираният метеорит се разрушава в Земята със скорост 15 km/s. Точността на удара е изчислена с съмнение в границите на 23 км.

Симулацията демонстрира, че земляните нямат механически средства за справяне с такава опасност, допустима е единствено евакуация на популацията от 300-километровата зона сред Мюнхен и Прага. Освен определянето на точното време и място на рухването на метеорита, актуалното човечество не е въоръжено с никакви средства за справяне с " инцидентните посетители " от космоса.

НАСА обаче към този момент създава технология за отклонение на траекторията на метеоритите и възнамерява да започва първата си тестова задача на системата за двойно пренасочване на метеорити (DART) в края на 2021 година, с цел да промени траекторията на метеорита Dimorphos, който ще прелети покрай Земята през есента на 2022.

Изучаването на резултатите на незастрашаващ непосредствен до Земята обект (NEO) върху полета ще помогне да се подготвим за действителни обстановки, които могат да зародят в бъдеще. Днес земляните управляват и наблюдават до 25 хиляди NEO и броят им нараства със скорост от 30 единици на седмица.

Илон Мъск, разяснявайки резултатите от симулацията, сподели, че неналичието на решения на човечеството за противопоставяне на метеоритите е една от аргументите за основаването на " по-големи и механически усъвършенствани ракети " от класа Starship. Именно Starship, дружно с тежка ракета-носител, теоретично може да се употребява за осъществяване на задача за смяна на траекторията на метеорит, споделя създателят на SpaceX.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР