Ученически рок групи от цяла България забиват на 7-то издание

...
Ученически рок групи от цяла България забиват на 7-то издание
Коментари Харесай

S`COOL ROCK FEST 2023 в Пловдив

Ученически рок групи от цяла България забиват на 7-то издание на S`COOL ROCK FEST в Пловдив

Седмото издание на младежкия рок фестивал за авторска музика S`COOL ROCK FEST ще се организира на 17 и 18 юни в парк Лаута и ще премине под мотото „ Рокът за едно по-добро бъдеще “.

Фестивалът е ориентиран напълно към изяви на училищен рок групи от цяла България. Условията за присъединяване в него са: групата да е формирана от минимум 50 + 1 % възпитаници и да има най-малко 3 авторски песни. На сцената тази година ще се изявят сред 10 и 12 училищен рок групи, които са авансово подбрани от уредниците.

Водещи и ментори още веднъж ще са членове на известни рок групи от родната рок сцена. Известна, потвърдила се и обичана на младежите група, ще закрие фестивала. Преди главните концерти в двата дни ще се организират китарни клиники и уъркшопове като съпътстващи събития, с присъединяване на ментори и преподаватели от водещи школи по китара в Пловдив. По този метод младите музиканти ще имат опция да се срещнат с нови техники на музициране, с концепцията те да бъдат насърчавани да овладяват нови познания, умения и да бъдат подтиквани към творчество.

S`Cool Rock Fest 2023 още веднъж ще се трансформира в събитие, сплотяващо публиката и младите реализатори на стойностната рок музика в едно изцяло прекарване, едно от провокациите в областта на музикалното изкуство в града ни. Основна цел на плана е разпространение на млади гении, поддръжка на тяхното творчество и развиването им като бъдещи създатели.

Фестивалът няма конкурсен темперамент и обичайно всички банди получават дарове от спонсори, вносители на музикална техника, продуцентски компании и други компании от сферата на музикалния бизнес. Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”.

Организаторите от Сдружение „ Активна поддръжка за креативност “ и сътрудници обезпечават всичко належащо за осъществяване на феста – отлична сцена, съвършен тон, неповторимо осветяване и всякаква театрална техника , нужна за положителното показване. На разположение ще бъде и екип, който да подкрепи организационно бандите на сцената и отвън нея.

Всички събития в двата фестивални дни: подготовки, уъркшопи, китарни клиники и самите концерти ще бъдат излъчени онлайн във фейсбук страницата на феста https://www.facebook.com/scoolrockfest

Ще бъде основан къс филм, който ще показа рок-естетиката, съществуваща отвън нощните клубове – новите стилове в рока, настоящи измежду младото потомство и съвсем непознати за по-възрастните почитатели!

Реализацията на този план е нашия метод за битка с проблемите на съвремието, обогатяването на музикалната просвета и креативния капацитет на младежите. Това е концепция, която е почтена и постижима, стимулира ни да построяваме сходни идейни концепции и да имаме вяра в значимостта на дейностите ни, тъй като са в името младежите – бъдещето на България! Като хора, ангажирани с проучване, показване и разпространение на рок културата, отчитаме нуждата от осъществяване на сходни прояви, даващи опция за насърчаване на качествени цели и приемане на лични рекомендации и препоръки от експерти за бъдещето, личностно и професионално израстване на новото, младото, креативно потомство. Чрез представянето на напълно авторски песни ще подтикваме на младите музиканти в посока на креативност и автентично креативно мислене “, споделят уредниците от Сдружение „ Активна поддръжка за креативност “.

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ” по „ Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество ”.

S’cool Rock Fest се организира за първи път на 2-ри и 3-ти юни 2012 година, на сцената на Лятно кино „ Орфей “ в Пловдив и за него имаше подадени поръчки за присъединяване от училищен групи от цялата страна. Те бяха позволени до концертите след обзор и прослушване на записи от осъществяванията им от репетиционни или други концерти. Второто издание на фестивала се организира от март до септември 2016 година След предварителни прослушвания от март 2016 година до юни 2016 година, бяха определени 10 групи за заключителните концерти на 9 и 10 септември 2016 година Всички те бяха поканени за присъединяване в „ Голямото рок междучасие “ от ментора на събитието Димитър Кърнев . Третото издание на S’cool Rock Fest се организира от март до юни 2017 година В заключителните концерти участваха групите Rock Dimension, Noise Recursion, Tentative, Snade Band, Apipha, Seconday, Hivemat, Noisy Bastardz, ANONYME, Lost In Eternity, Inspiration rock band, Church of Destiny, Dedroll, AttaXic, Cortège, RedTrigger, Slippers Rock Band (Special Guests). Четвъртото издание на фестивала се организира на 1-ви и 2-ри юни 2019. Въпреки дъжда и неприятното време на S’cool Rock Fest 2019 имаше доста почитатели и всички очевидно се забавляваха. Хедлайнери бяха групата на Никола Стоянов –The Gentlemen. Той е прочут на публиката като Тино от сериала «Революия Z», които се включиха с огромен възторг. Събитието беше ужасно, тъй като даде рамо и поле за изява на възпитаници. Петото издание се организира на 12 и 13 септември 2020 година Изправени пред нови провокации, които пандемията от Ковид 19 сложи, подчинявайки се на всички противоепидемични ограничения, които трябваше да бъдат взети, фестивалът се организира при извънредно огромен интерес, както от страна на групите, по този начин и на публиката, която беше там и поддържаше всички участници . Шестото издание на S`cool Rock Fest се организира на 12 и 13 юни 2021 година Въпреки, че петият фестивал се организира в изискванията на пандемията, която ни прикова затворени по домовете, шестото издание на фестивала избухна с доста нови групи, нови части, възрастовата граница беше в много разнообразни диапазони, а публиката се усилва с всяка година. И шестте издания на фестивала минаха с доста аудитория от почитатели, другари и родители, подкрепящи и аплодиращи младите музиканти. Групите демонстрираха забележителен за възрастта си професионализъм. Подкрепяха се една друга, помагаха си, и сътвориха другарство, като доста от тях не престават да свирят дружно по концерти. Над 80 групи са взели присъединяване във фестивала до в този момент. В жанрово отношение фестивалът е доста разнороден, като са застъпени както класическите, по този начин и по-модерните стилове в рока. Всички млади групи с неспокойствие чакат идващото  издание  – седмия  S’ C ool Rock Fest!
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР