Учени вярват, че са открили най-старото сърце, което е на

...
Учени вярват, че са открили най-старото сърце, което е на
Коментари Харесай

Учени откриха сърце на риба на 380 милиона години

Учени имат вяра, че са разкрили най-старото сърце , което е на към 380 милиона години, съобщи ДПА.

Мускулестият орган е от фосилизирана челюстна риба , която е плувала във водите през девонския интервал, сред 419 милиона и 359 милиона години. Фосилите са с 250 милиона години по остарели от до момента известните сърца на риби.

Заедно с " красиво непокътнатото " сърце, откривателите са разкрили фосилизирани корем, вътрешности и черен дроб.

Според учените находките, за които е оповестена информация в списание " Сайънс ", допускат, че органите са от липсващ тип челюстна риба , чиято анатомия е била сходна на тази на модерна акула.

Специалистите се надяват, че това може да хвърли светлина по какъв начин съществата, в това число и хората, са еволюирали.

Водещият откривател професор Кейт Трайнайстик от университета Къртин в Австралия разказа откритието като " удивително ", защото доста рядко се намирани толкоз добре непокътнати меки тъкани на антични типове.

" Като палеонтолог, изучавал вкаменелости повече от 20 години, бях в действителност изумена да открия триизмерно и красиво непокътнато сърце в предшественик на 380 милиона години ", споделя тя.

" Еволюцията постоянно се счита за поредност от дребни стъпки, само че тези антични вкаменелости допускат, че е имало по-голям скок сред безчелюстните и челюстните гръбначни животни… Сърцата на тези риби безусловно са били в устата и под хрилете – тъкмо като акулите през днешния ден. "

На базата на откритията откривателите основават триизмерни  модели на челюстната риба, които демонстрират, че сърцето е формирано от две камери, като по-малката е от горната страна.

Проф. Трайнастик споделя, че находките оферират " неповторим взор " към това по какъв начин региона на главата и шията е почнала да се развива, с цел да събере челюстите.

" За първи път можем да забележим всички органи дружно в примитивна челюстна риба и бяхме изключително сюрпризирани да научим, че те не са толкоз разнообразни от нашите ", изяснява тя.

Изследователката отбелязва, че има " една сериозна разлика – черният дроб е бил огромен и е разрешавал на рибата да остане плуваща, тъкмо както акулите през днешния ден ".

Фосилите са открити в западната част на Австралия, в риф, който съхранява неповторима фауна и флора от късния девонски интервал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР