Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици

...
Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици
Коментари Харесай

Отгледаха растения от замръзнал преди 30 000 години плод

Учени в Русия отгледаха растения от плод, складиран от катерици в замръзнала почва от над 30 хиляди години, предава Военновъздушни сили. Плодът беше открит в почвата на крайбрежията на река Колима, Сибир. Мястото е водеща дестинация за търсене на кости от мамути. Екип на института за Клетъчна биофизика е отгледал растенията от плода. В разработка в публично списание на Националната академия на науките на Съединени американски щати учените означават, че това е най-древният материал от растение, връщан в миналото към живот. Лидерът на изследователския екип Дейвид Гиличински умря преди няколко дни, преди документът да бъде оповестен.

" Всички катеричи дупки бяха открити на дълбочина от 20 до 40 метра от актуалното равнище на повърхността и се намираха в пластове, съдържащи кости на огромни бозайници като мамута, бизони, коне, елени и други представители на фауната от ерата на мамутите, както и остатъци от растения ", пишат учените.

В лаборатория покрай Москва опитите на екипа да накара узрелите семена да покълнат първоначално не съумели. Впоследствие са постигнали триумф, употребявайки детайли от самия плод, отнасящи се към " плацентната тъкан ", които са били развъдени в лабораторни съдове. Според учени това е най-необикновеният образец до момента за изключителна дълготрайност на живота на материал от висши растения. 

Учените допускат, че откритието може да спомогне за проуване на еволюцията, както и да хвърли светлина върху околната среда през предходни хилядолетия. Най-привлекателното от всички възможни благоприятни условия е, че може да е допустимо със същата техника да се съживяват растения, които към този момент не съществуват, стига арктични катерици или различен тип животни да са скрили плодове и семена.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР