Учени в Австралия са разработили мини-сауни за жаби, за да

...
Учени в Австралия са разработили мини-сауни за жаби, за да
Коментари Харесай

Учени спасяват жаби от изчезване с помощта на мини-сауни

Учени в Австралия са създали мини-сауни за жаби, с цел да ги спасят от изгубване заради хитридната гъба, която се е популяризирала на множеството континенти и унищожава популациите от жаби, които нямат устойчивост към нея.

Тази гъба към този момент е предизвикала изгубването на шест типа жаби в Австралия, а стотици други са на ръба на изгубването, съгласно изследване, публикувано в списание Nature.

Д-р Антъни Уодъл от университета Macquarie в Австралия е създал елементарен и доходоносен метод за подкрепяне на жабите. Той се основава на слабостта, която има хитридната гъба - нетърпимост към високи температури.

Ако повишите температурата до 28°C, гъбата умира. В същото време имунната система на здрави жаби може да намали телесната температура до 26°C. Това ги прави устойчиви на инфекции през лятото, когато температурата е по-висока, само че през зимата стават уязвими.

За да оказват помощ на жабите, Уодъл и неговият екип построили дребни оранжерии от поливинилхлорид, перфорирани тухли, теракотени саксии, трошляк и изкуствени растения. Тези структури били сложени в дивата природа - и жабите с възторг почнали да ги употребяват като домове. В незасенчените структури температурата била с 4,5°C по-висока от тази в засенчените.

След повторното хващане на жабите откривателите разкрили, че тези човеци, които са живели в незасенчени оранжерии, не са били инфектирани с хитридната гъба. Освен това те развиват имунитет към гъбичките, което ги прави устойчиви на бъдещи инфекции.

Уодъл се надява повече хора да конфигурират оранжерии на слънчеви места в дворовете си, с цел да оказват помощ за възобновяване на популациите на жаби. През лятото, когато не се нуждаят от оранжерии, могат да се употребяват за развъждане на зеленчуци.

Всяка мини-оранжерия коства към $40-45 и може да приюти доста жаби. Уодъл отбелязва, че други типове земноводни, като гущери, също могат да употребяват тези структури.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР