Учени установиха, че често срещана гъба има повече от 17

...
Учени установиха, че често срещана гъба има повече от 17
Коментари Харесай

Учени идентифицираха гъба с над 17 000 пола

Учени откриха, че постоянно срещана гъба има повече от 17 000 пола, заяви сп. "Сайънтист ", представено от Българска телеграфна агенция.

Откритието ще способства за по-добро схващане на еволюцията на половото възпроизвеждане. То е образец и за все по-голямото значение на геномното секвениране. Внушителното многообразие на полове на гъбата Trichaptum е открито с авангардна технология.

Гъбата Трихаптум се състои от голям брой плочки и пораства по дървета и дънери в студен климат в северното полукълбо. Избрана е от учените, тъй като и преди е изследвана и елементарно се развива в лаборатория.

Международният екип учени получава 180 спесимена от три типа Трихаптум. От всеки те събират спори и ги отглеждат самостоятелно в лаборатория, тъй че да проучват тяхната ДНК и да кръстосат спорите с такива от други спесимени.

Сексът при тези гъби се управлява от два региона от генома с доста вероятни положения. За да са съвместими евентуални сътрудници, тези региони би трябвало да са разнообразни. Тази разнородност е пречела на опитите за секвениране до появяването на нова техника.

Ингер Скреде и екипът й от Университета на Осло употребяват композиция от способи, с които дефинират, че при тази непретенциозна гъба има 17 500 вероятни комбинации.

Защо на някой организъм би му трябвало такова полово многообразие, не е ясно. Генетикът Давид Перис от Университета на Осло допуска, че това е обвързвано с неподвижността на гъбите и изискваното генетично разграничение. Многото разновидности усилват до 98 % вероятността от намиране на сътрудник и оцеляване на типа.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР