Учени смляха мобилен телефон до прах, за да анализират от

...
Учени смляха мобилен телефон до прах, за да анализират от
Коментари Харесай

Учени смляха смартфон в блендер, за да разберат състава му

Учени смляха мобилен телефон до прахуляк, с цел да проучват от какви химични субстанции е изработен до най-малки елементи.

Екип от Плимутския университет в Англия организира опит, с цел да научи всички съставни химични детайли на един смарт телефон и да насърчи преработването на софтуерни боклуци. Проектът e част от организацията за развиване Creative Associates и е минал под наблюдението на Института за стабилно развиване на Земята.

1,4 милиарда мобилни телефони се създават всяка година по целия свят, написа Bloomberg. " Разчитаме доста на телефоните в всекидневието си, само че какъв брой от нас се замислят какво стои зад екрана ", споделя лекторът от университета Араян Дикстра.

След като са смлели смарт телефона, учените са го смесили с натриев пероксид, който е мощен окислител, при температура от 500 градуса Целзий. Благодарение на киселинния разтвор те могат да проучват химическото наличие.

Резултатите демонстрират, че телефонът съдържа 33 гр. желязо, 13 гр. силикон, 7 гр. хром и други вещества. Изследователите откриха и " сериозни детайли " - 900 мг. волфрам, 70 мг. кобалт и молибден, 160 гр. неодим и 30 мг. празеодим.
 Как светът изхвърля на боклука голямо количество злато, мед и платина, без да подозира?
Как светът изхвърля на боклука голямо количество злато, мед и платина, без да подозира?

Някои употребяват тези боклуци, с цел да печелят нелегално, демонстрира отчет

Учените пресмятат, че всеки смарт телефон съдържа най-малко 90 мг. сребро и 36 мг. злато. Според екипа, провел опита, за изработката на един телефон, би трябвало да се добият 7 кг. висококачествена златна руда, 1 кг. медна руда, 750гр. волфрамова руда и 200 гр. никелова руда.

Според различен преподавател от университета минното дело е част от процеса за решение на международните проблеми. Някои от огромните производители на мобилни телефони се ангажираха да усилят преработването на софтуерни боклуци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР