Учени се опитват са разгадаят необичайното поведение на екземпляри от

...
Учени се опитват са разгадаят необичайното поведение на екземпляри от
Коментари Харесай

Учени изследват необичайно поведение на риби във водите на архипелага Флорида Кийс

Учени се пробват са разгадаят необикновеното държание на екземпляри от десетки типове риби, които се въртят и умират във водите на Флорида Кийс, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Вече е следено по какъв начин стотици риби, в това число екземпляри от застрашения тип Дребнозъба риба трион, се превъртат по чудноват метод. Комисията по рибите и дивата природа в щата Флорида дефинира това като ненормално държание на рибите.

В организацията Bonefish & Tarpon Trust са получени 57 сигнала за това държание, следено за пръв път през октомври предходната година. От средата на януари до момента са извършени 25 проучвателен задачи и са взети проби от 150 риби от 35 разнообразни типа, в това число от акули и скатове, сподели биологът от организацията Рос Баучек. Каквото и да е това, то не зависи от типа, размерите, миграционните пътища или държанието на рибите, добави той.

Комисията по рибите и дивата природа на Флорида е изпратила 12 дребнозъби риби трион за разбор в Университета на Южна Алабама. Видът е първият предпазен тип морска риба по Закона за застрашените типове от 2003 година в Съединени американски щати.

Проф.Майк Парсънс от университета Флорида Гълф Коуст сподели пред Си Ен Ен, че екипът му не е съумял да открие доказателства за най-вероятната причина за всеобщо измиране на рибите, измежду които са разперен О2 и отрови от " червен прилив ".

Учени означават, че въртене на риби от време на време се вижда, когато те бъдат преместени в чиста вода, което навежда на мисълта, че аргументите за странното държание са свързани с качеството на водата. Като евентуална причина се преглежда натурален токсин, произлизащ от водораслото Gambierdiscus, което населява кораловите рифове. Учените са открили повишени равнища на токсина в зоните, населявани от засегнатите риби, както и в организмите на някои от тях. Обичайно водораслото не е рисково за рибите, само че може да е рисково и даже смъртоносно за хората. Проф.Парсънс отбелязва, че съществуването е от " 5 до 30 пъти над междинното, следено през последните 10 години ".

Експертите предлагат хората на заобикалят потреблението на риба от засегнатите региони и да заобикалят да плуват край мъртви или необичайно въртящи се във водата риби.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР