Учени се опитват да установят защо някои от прекаралите COVID-19

...
Учени се опитват да установят защо някои от прекаралите COVID-19
Коментари Харесай

Има ли връзка между Ковид-19 и болестта на Алцхаймер?

Учени се пробват да открият за какво някои от прекаралите COVID-19 пациенти страдат от " мозъчно замъгляване " и други сходни проблеми, които не престават месеци наред и нови изследвания демонстрират смущаващи сходства с заболяването на Алцхаймер, заяви Асошиейтед прес.

Проучване измежду възрастни пациенти в Аржентина откри неочакван брой промени в паметта и мисленето като при деменция в продължение на най-малко шест месеца след срещата с ковид, без значение от метода на протичане на инфекцията. Други учени откриха свързани с заболяването на Алцхаймер протеини в кръвта на нюйоркчани, при които COVID-19 е провокирал признаци, свързани с мозъчната активност.

Предварителните резултати бяха оповестени на среща на Асоциацията за проучване на Алцхаймер. Експерти акцентират, че са нужни още проучвания, с цел да може да се каже дали COVID-19 усилва риска от развиване на заболяването на Алцхаймер или други мозъчни проблеми по-късно или пациентите ще се възстановят.

Вероятностите са " действителни и тревожни ", само че е прекомерно рано да знаем " дали това ще докара до дълготрайни когнитивни промени ", предизвести доктор Ричард Хоудс, шеф на Националния институт по стареенето в Съединени американски щати. Институтът не взе участие в посочените изследвания, само че работи върху свое огромно проучване по тематиката.

" Ако сте прекарали COVID-19, не е наложително да сте обиден ", сподели Хедър Снайдър от асоциацията. Но отбраната на мозъка от COVID-19 е още една причина за имунизация, добави тя.

" Доста е стряскащо, в случай че би трябвало да съм прям ", сподели доктор Габриел де Ерауски от Центъра по здравни науки на университета на Тексас, който е началник на проучването в Аржентина.

Между три и шест месеца, откакто са преболедували COVID-19, към 20 на 100 от изследваните 300 аржентинци на възраст на и над 60 година, които не са имали когнитивни проблеми преди болестта с новия ковид, са посочили проблеми с краткосрочната памет. 34 на 100 от тях са имали и по-сериозни проблеми като компликация при намиране на вярната дума или усложнения с дълготрайната памет, което съгласно ръководителя на проучването е " синдром, сходен на деменцията ".

Източник: БТА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР