Учени се опитват да установят причините за различния начин, по

...
Учени се опитват да установят причините за различния начин, по
Коментари Харесай

Защо мъжете и жените остаряват различно

Учени се пробват да открият аргументите за другия метод, по който остаряват мъжете и дамите, заяви електронното издание " Юрикалърт " ”.

Продължителността на живота на представителките на нежния пол е доста по-голяма от тази на мъжете, само че все пак дамите по-често страдат от свързани с напредването на възрастта болести. 

" Дългосрочната ни цел е да накараме мъжете да живеят толкоз дълго, колкото дамите, а също и дамите да бъдат толкоз здрави, колкото и представителите на мощния пол, в преклонна възраст. Затова обаче би трябвало да разберем от кое място идват разликите ", изяснява Ю-Сюан Лу, един от водещите създатели на проучването, извършено от  Института " Макс Планк " по биология на стареенето в Кьолн, Германия.

Учените дават лекарството срещу стареене рапамицин на мъжки и женски плодови мухи, с цел да проучат резултата върху другите полове. То е инхибитор на клетъчния напредък и имунен регулатор, всекидневно употребен при лекуване на рак и след трансплантация на органи. 

Изследователите откриват, че препаратът удължава живота и забавя обвързваните с възрастта чревни патологии при женските екземпляри, само че не и при мъжките.



Специалистите установяват също, че рапамицинът усилва автофагията - развой, при който ненужните клетъчни съставни елементи се унищожават, в женските чревни кафези. При мъжките човеци наподобява, че този развой е доста деен и не може да бъде в допълнение интензивен с терапия. 

Учените следят това и при мишки, на които е даден препаратът. Женските демонстрират нараснала автофагия след приемането му.

" Предишни изследвания откриха, че женските реагират повече на рапамицин във връзка с удължение на живота спрямо мъжките мишки. Сега разкриваме главния механизъм на тези разлики, като за задачата използваме мухи ", изяснява Ю-Суан Лу.

" Полът може да бъде решителен фактор за успеваемостта на медикаментите срещу стареене. Разбирането на процесите, които са характерни за даден пол и реакцията към лечебни средства, ще усъвършенства създаването на персонализирани лекувания ", добавя Линда Партридж, старши създател на проучването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР