Учени създадоха най-подробната карта на геологията под земното южното полукълбо

...
Учени създадоха най-подробната карта на геологията под земното южното полукълбо
Коментари Харесай

Древно океанско дъно може би обгръща земното ядро

Учени сътвориха най-подробната карта на геологията под земното южното полукълбо и откриха там антично океанско дъно, което може да обгръща ядрото, заяви Сайънс алърт.

Този тъничък, само че компактен пласт, е на към 2900 км под повърхността. Там разтопеното скалисто външно ядро се среща със скалистата тога от горната страна. Това е границата сред ядрото и мантията. 

" Да разберем какво тъкмо е под краката ни, и то допустимо най-подробно, е жизненоважно за проучването на всичко - от вулканичните изригвания до измененията в магнитното поле на Земята, което ни защищава от слънчевата радиация в космоса. Сеизмичните проучвания като нашите дават изображения с най-висока разграничителна дарба на вътрешната конструкция на нашата планета и ние открихме, че тази конструкция е доста по-сложна, в сравнение с се смяташе преди ", споделя геоложката Саманта Хансен от Университета на Алабама.

Хансен и нейните сътрудници са употребявали 15 станции за наблюдаване, заровени в леда на Антарктика, с цел да картографират сеизмичните талази от трусове три години. Начинът, по който тези талази се движат и отскачат, разкрива състава на материала вътре в Земята. Тъй като звуковите талази се движат по-бавно в тези области, те се назовават зони със свръхниска скорост (ULVZ).

" Като анализирахме хиляди сеизмични записи от Антарктика, нашият способ за визуализиране с висока разграничителна дарба откри тънки аномални зони с материал  на границата сред ядрото и мантията на всички места, където изследвахме ", споделя геофизикът Едуард Гарнеро от Аризонския университет. Дебелината на материала варира от няколко километра до десетки километри. Това демонстрира, че виждаме планини върху ядрото, които на някои места са до пет пъти по-високи от Еверест. "

Според откривателите тези зони със свръхниска скорост най-вероятно са океанска кора, погълната преди милиони години. 

Източник: Христина Терзиева/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР