Учени съобщиха, че са открили планета с размерите на Земята,

...
Учени съобщиха, че са открили планета с размерите на Земята,
Коментари Харесай

Планета, годна за живот, идва към Слънчевата система

Учени оповестиха, че са разкрили планета с размерите на Земята, на която има условия да се зароди живот.

Ross 128 b, както учените са нарекли новият галактически обект, се придвижва към Слънчевата система.

Изводите на учените са оповестени в списание "Астрономия и астрофизика ", заяви Европейската галактическа обсерватория.

Засега това е втората най-близка до Земята екзопланета, след Proxima b, която се намира на 4.2 светлинни години от нас. Марак дистанцията до нея да е по-близко, изискванията за пораждане и развиване на живот на Proxima b са по-малко удобни от тези на Ross 128 b.

Новооткритата планета обаче, се придвижва към Слънчевата система и се счита, че ще "изпревари " най-близкия ни комшия след има-няма 79 000 години, което е като къс момент за галактическите процеси, се отбелязва в известието на Европейската галактическа обсерватория.

Ross 128 b се върти към своята звезда на разстояние към 20 пъти по-близо, в сравнение с е дистанцията, на което Земята обикаля към Слънцето. Въпросната звезда обаче, е доста по-малка - алено джудже - и поради това планетата получава 1.38 пъти повече слънчева радиация, в сравнение с доближава до Земята.

Според хипотезите на учените, температурата на повърхността на тази удобна за живот планета ще е близка до тази на Земята. Новооткритата планета обикаля към звездата си за 9.9 дни, а възможната температура може да варира от - 60 до 20 градуса - условия, които се считат за допустими.

Сега следва проучване на атмосферата, с цел да се откри каква е вероятността на нея да се появи живот. Намирането на обекти, годни за живот, отвън Слънчевата система, е мъчно начинание - множеството от 3500-те познати до в този момент екзопланети имат сходни характерности с Юпитер, а не със Земята.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР