Учени са установили, че повечето партньори, които споделят общи черти,

...
Учени са установили, че повечето партньори, които споделят общи черти,
Коментари Харесай

Край на заблудата: Противоположностите не се привличат задълго

Учени са открили, че множеството сътрудници, които споделят общи черти, в това число политически възгледи, равнища на обучение и потребителски привички, са по-склонни да преминат теста на времето и към този момент споделят, че обаче противоположностите не се притеглят.

Проучване на сантименталните връзки е установио, че за повече от 80 % от оценените черти, от политически възгледи до приложимост на опиати и възрастта, на която хората за първи път са правили секс, сътрудниците постоянно са удивително сходни. Таня Хоруиц, докторант в Университета на Колорадо, Съединени американски щати и създател на проучването, оповестено в списанието " Nature Human Behaviour ", споделя: " Птиците с една перушина се събират дружно ". Според проучването сред 82% и 89% от следените черти са сходни сред сътрудниците, като единствено 3% се класифицират като значително разнообразни.

За това изследване учените са прегледали предходни проучвания за това по какъв начин двойките са склонни да бъдат сходни или разнообразни, което обхващаше 22 техни черти и съвсем 200 публикации, включващи милиони мъжко-женски партньорства, датиращи от 1903 година насам. След това групата продължи с нов разбор на 133 черти в близо 80 000 двойки от противоположния пол, които се включиха в плана " UK Biobank ". Тъй като държанието на еднополовите двойки може да се разграничава, учените изследват тези взаимоотношения настрана. И в двата документа двойките са съпоставени по редица критерии, в това число политически и религиозни възгледи, равнища на обучение и някои равнища на IQ, отбелязва " The Guardian ", представен от Digi24.  

Заклетите пушачи, тежките пиячи и трезвениците, са склонни да се свързват с хора, които споделят техните привички. Но двойките не си съответстват напълно на всички фронтове. Височината, тежестта, медицинските проблеми или неналичието на такива, както и личностните черти варират сред двойките. Екстровертите, да вземем за пример, не са по-склонни да се свързват с други екстроверти, в сравнение с с интроверти. Хорвиц споделя: " Истината е, че е като мятане на монета ". Двойките евентуално ще споделят близка година на раждане и ще покажат прилики в по-малко проучени черти, като да вземем за пример какъв брой полови сътрудници са имали преди и дали дори са били кърмени. Във времето, когато изглеждаше, че противоположностите се притеглят, асоциациите постоянно бяха слаби и несигурни. Това се следи при ранобудни хора, които поддържат връзка с нощни сови; хора левичари и с хора, които пишат с дясна ръка; хора или пък такива, които се тревожат с тези, които рядко се тревожат.

" Дори в обстановки, в които усещаме, че имаме избор по отношение на нашите взаимоотношения, може да има механизми, които се случват зад кулисите, за които не сме изцяло наясно ", сподели Хорвиц. Документът се основава на предходни изследвания, които допускат, че сантименталните сътрудници постоянно споделят съществени вярвания, полезности и занимания, както може да се чака. Връзки, учредени на обща основа, могат да зародят, когато хората порастват в една и съща област, поддържат връзка с дребна група другари или стават все по-сходни, колкото повече време прекарват дружно.

Установяването на двойка по общи черти, може да има бъдещи последици, означават откривателите. Например, в случай че по-високи хора се чифтосат с по-високи хора и по-ниски хора с по-ниски хора, бъдещите генерации може да имат повече човеци в крайностите на разпределението на популацията по височина. Същото важи и за обществените привички и други черти. Някои изследвания сочат, че хората от ден на ден се сплотяват съгласно образованието си, което поражда опасения по отношение на разширяващото се социално-икономическо разделяне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР