Учени са търсили живот в район в Антарктика, който се

...
Учени са търсили живот в район в Антарктика, който се
Коментари Харесай

Антарктика изключи възможността за живот на Марс

Учени са търсили живот в регион в Антарктика, който се счита за най-негостоприемното място на планетата, което също по този начин най-вече наподобява на северния полярен район на Марс. Не са открити никакви дейни микроби, което допуска, че е много малко евентуално да има живот на алената планета.

Джаки Гоордиал (Jackie Goordial) от университета МакГил употребявал над хиляда блюда на Петри (тестови ленти), с цел да одобри това, което вижда. Или по-скоро, което не вижда. Изследователката е прекарала последните четири години в търсене на микробен живот в непрекъснатия лед, взет от едно от най-студените, остарели и сухи места на света – долините МакМърдо в Антарктика, чиито рискови условия не са се променяли за последните 150 хиляди години. Причината да търсят живот на това негостоприемно място, е, тъй като учените считат, че то най-вече прилича безконечният лед в северния полярен район на Марс.

„ Предишни проучвания в по-ниските долини на Антарктика създаваха усещането, че микробният живот вирее добре в студените райони. Но това към този момент е Марс “, споделя Крис МакКей (Chris McKay) от НАСА. „ В тази котловина е най-студената и суха почва, която можем да намерим на Земята. Затова и няма живот. Това е добър подготвителен полигон за бъдещите ни опити за търсене на живот на Марс. “

„ Не успяхме да открием никакви форми на живот “, споделя Лайл Уайт (Lyle Whyte), който е лидер на експедицията. „ Имайки поради сушата и ниските температури, е извънредно необикновено на това място да съумеят да се развият микробни колонии. “

„ Ако изискванията са прекомерно рискови, с цел да поддържат микробен живот на Земята, то още по-екстремните условия на Марс евентуално също не биха разрешили съществуването на подобен “, прибавя Уайт.

Но това има и добра страна. Изследователите считат, че каквито и организми да занесем по простъпка от Земята, те няма да оцелеят на марсианската повърхнина. Това е едно от нещата, от които сега се притесняват от НАСА.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР