Учени са разработили робот, който е в състояние да чисти

...
Учени са разработили робот, който е в състояние да чисти
Коментари Харесай

Създадоха роботи, във формата на риби, които да чистят океана от пластмасови отпадъци

Учени са създали робот, който е в положение да чисти водите на океаните от пластмасови частици. Устройството външно има формата на риба. Разработката е оповестена в ACS Publications. Резултатите бяха оповестени от пресслужбата на Американското химическо сдружение, заяви ТАСС.

Много от полимерните микрофрагменти не остават дълго във водата и явно биват погълнати от морската фауна. Някои от тях могат да попаднат в човешкото тяло дружно с месото от риби, миди и ракообразни. Голям брой микропластмасови частици и разнообразието на техните форми, усложняват процеса на разчистване на океаните и моретата от боклуци.

Ако графеновата лента на робота е осветена от лазерен лъч, тя ще се движи във вода с вълнообразни придвижвания, както вършат рибите. Ако върху повърхността на робота бъде нанесен леплив или шуплест материал, той може да търси и поема пластмасови частици.

" Нанороботът е в положение да се движи във водата със скорост от към 0,15 километра в час, което е няколко пъти по-бързо от другите модели " меки " роботи. Както демонстрират първите проби на тези устройства, те са в положение да събират огромен брой пластмасови частици и да ги придвижват на друго място ", се споделя в научното известие.

Тест на няколко прототипа роботи е посочил, че те са в положение да устоят на конфликти с други обекти. Учените се надяват, че роботите ще стартират да се употребяват за разчистване на най-замърсените с пластмасови боклуци региони на океаните в близко бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР