Учени са публикували резултатите от анализа и пълните данни от

...
Учени са публикували резултатите от анализа и пълните данни от
Коментари Харесай

18 месеца от непрекъснатата работа на мозъка

Учени са разгласили резултатите от разбора и цялостните данни от 18 месеца работа на мозъка в границите на плана MyConnectome.

В рамките на плана мозъкът на ръководителя на проучването бил сканиран два пъти седмично в продължение на година и половина. Успоредно с това той давал кръв за проучване, с цел да се разбере по какъв начин мозъкът и останалият организъм си взаимодействат в дълготрайна вероятност.

Изследването е извършено от група американски учени, а публикацията им е оповестена в сп. Nature Communications.

Проектът MyConnectome се явява най-мащабното през днешния ден проучване на интензивността на мозъка на един човек. Неговата цел е построяването на първокласен кънектом – цялостна карта на мозъчните връзки. По-рано такива карти са строени по точни проучвания на разнообразни човеци и минусът на подобен способ било мощното усредняване на самостоятелните разлики.

Наблюденията траяли 532 дни (година и половина), като всеки вторник и четвъртък учените записвали с МРТ мозъчната интензивност на своя началник Ръсел Полдрак (Russell Poldrack). Във вторниците Полдрак давал също кръв на гладно. От левкоцитите (белите кръвни клетки) се отделяла и анализирала РНК, с цел да се обясни равнището на експресия (активност) на избрани гени.

Тази информация разрешила да се разбере взаимовръзката сред работата на мозъка и останалото тяло. Резултатите посочили висока корелация сред интензивността на обособените райони на мозъка и експресията на цели групи гени.

Неочакван за откривателите станал фактът, че оптимално въздействие върху положението на връзките сред обособените мозъчни елементи имало утринното кафе . В дните, когато Полдрак давал кръв и не закусвал (съответно – и не пил кафе), соматосензорната двигателна област в мозъка и районът, виновен за положителното зрение, били по-тясно свързани. Подобен феномен не е следен до момента от учените и те към момента не знаят с какво е обвързван той.

Резултатите от проучването показват целесъобразността на дълготрайните наблюдения на настрана взет мозък. Установено било, че при здравия човек той се намира в много устойчиво положение в продължение на доста време.

Това дава предпоставки за наблюдения на пациенти с невралгични разстройства, в мозъка на които протичат функционални промени (например при биполярно разстройство и шизофрения).

Тъй като това проучване се явява първото по рода си и в него към този момент е насъбран голям размер данни, учените са окрили напълно достъпа до цялата получена при опитите информация.

За улеснение на нейното потребление създателите даже са основали браузер в границите на плана.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР